Quantcast

'Emma' deixa onades rècord de 7,3 metres, ratxes de vent de 166 km / hi -17 graus

La influència de 'Emma' a Espanya va començar aquest dimarts , dia en que el més significatiu va ser la brusca caiguda en els termòmetres entre 6 i 11 graus en només 24 hores en almenys 20 províncies, principalment a la meitat nord peninsular .

de fet, les temperatures es van desplomar a valors siberians com -17,0ºC a Cap de Baqueira, nucli pertanyent al municipi de Naut Aran (Lleida); -13,1 en Alt Campoo (Cantàbria); 12,8 a La Molina (Girona), i -12,0 a Valedezcaray (la Rioja). I es va registrar una ratxa de vent huracanada de 120 km / ha Izaña (Tenerife).

A més, aquest dimarts va ser la jornada amb més precipitació a Valladolid des que l'observatori d'aquesta localitat comencés a funcionar el 1974, amb 24 litres per metre quadrat. L'anterior rècord eren 22,2 litres registrats el 25 de febrer de 2006 .

Les temperatures van pujar el dimecres , quan el més significatiu va ser el mantell nevat que va cobrir el terç nord peninsular. Així, es van registrar ratxes de vent de 166 km / ha Vallehermoso (La Gomera) i 170,4 litres per metre quadrat de precipitació al port del Pico (Àvila).

març va arribar el dijous amb 43 províncies amb avisos per fenòmens meteorològics adversos , sobretot per temporal marítim i de vent, però també per risc d'allaus al Pirineu o de desglaç en la Serralada Cantàbrica, el Sistema central i el Sistema Ibèric.

Aquest dia va haver-hi ratxes de vent de 158 km / ha Izaña; pluges intenses de 130 litres per metre quadrat al port del Pico i el major temporal marítim al golf de Cadis en 15 anys.

De fet, la boia de ports de l'Estat situada al golf de Cadis va aconseguir a les 15.00 hores d'aquest dijous 7,3 metres d'altura significant a causa de les onades, el que suposa superar l'anterior rècord absolut de 6,6 metres d'abril de 2003 .

Aquest valor extrem cobra encara més importància pel fet que va coincidir amb l'hora de la plenamar, molt pròxima a les marees vives, de manera que l'efecte combinat dels dos fenòmens va agreujar l'impacte del temporal a la costa.

a la resta de la costa espanyola, l'onatge causat per 'Emma' va ser notable , encara que no s'ha produït una superació dels valors històrics de les boies de les xarxes de Ports de l'Estat .

El temporal, combinat amb la important sobreelevació del nivell del mar i en un moment de marees vives , s'ha produït d anys de diversa consideració a les costes espanyoles , amb registres de 30 a 75 centímetres de sobreelevació en tots els mareògrafs de la xarxa Redmar de Ports de l'Estat.

Aquesta sobreelevació ha generat nivells de la mar totals propers al rècord històric en diversos punts de la costa. Especialment importants han estat els danys a costa al golf de Cadis, on la sobreelevació màxima ha arribat als 75 centímetres a la desembocadura del Guadalquivir.

Finalment, aquest divendres s'han registrat alguns valors meteorològics destacats, com una ratxa huracanada de vent de 123 km / h a Fisterra (la Corunya), 173 litres per metre quadrat de pluja a Grazalema (Cadis) fins a les 17.30 hores i -9,6ºC de temperatura mínima a Naut Aran.

Comentarios de Facebook