domingo, 27 septiembre 2020 6:56

Espanya viu els dies d'hivern més plujosos de la dècada

El portaveu de la Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Rubén del Camp, va assenyalar aquest dijous a Servimedia que la "excepcional durada" d'aquest episodi de pluges no es recorda des de l'hivern 2009- 2010, quan també hi va haver una successió contínua de borrasques .

"Gairebé segur que és temporal atlàntic més durador d'aquesta dècada dels anys 10 del segle XXI perquè abastaria des de dimarts passat fins probablement finals de la setmana que ve, amb diferents intensitats i zones afectades ", ha afegit.

del Campo ha indicat que la borrasca 'Emma' marxarà aquest divendres rumb a les illes britàniques després de deixar pluges intenses i vents forts, però poc després arribarà una altra.

" 'Emma' s'anirà allunyant al llarg del dia, però sense solució de continuïtat seguiran arribant fronts corresponents a altres borrasques . No notarem una millora molt clara del temps entre una borrasca i una altra ", ha apuntat.

Del Campo ha subratllat que aquest "carrusel de borrasques" deixarà Espanya passada per aigua amb "precipitacions generalitzades" . Aquesta setmana ja s'han acumulat més de 250 litres per metre quadrat en punts del sud del Sistema Central.

Ha indicat que els vents "temperats i molt humits" de l'Atlàntic pujaran la cota de neu, que transitòriament estarà per sota dels 1.000 metres al nord-oest peninsular a la nit d'aquest dijous i ascendirà aquest divendres a entre 1.200 i 1.400 metres .

" què passa amb això? Doncs que es produiran desglaços . Tot el que ha nevat aquests dies passats es va a fondre i es va a sumar a la pluja intensa que està caient, amb la qual cosa pot haver crescudes en els rius ", ha postil·lat.

d'altra banda, l'aigua que s'acumularà en aquest llarg període de dies plujosos ajudarà a alleujar l'actual dèficit de precipitacions , ja que en els tres últims anys hidrològics (període que va de l'1 d'octubre d'un any al 30 de setembre del següent) ha plogut per sota del que és habitual: -2% en 2015-16, -6% en 2016-17 i -15 i n 2017-18.

L'any hidrològic actual ha estat sempre deficitari i el valor mitjà nacional de les precipitacions acumulades des del passat 1 d'octubre és de 239 litres per metre quadrat, fet que suposa gairebé un 30% menys del que és habitual.

a més, la reserva hidràulica espanyola es troba actualment al 43,5% de la seva capacitat total , el que suposa que el nivell d'aigua embassada més baix des de 1995. la major part dels pantans de la península estan per sota de la meitat del màxim que poden emmagatzemar.

Segons les dades del Ministeri d'Agricultura i Pesca, alimentació i Medi Ambient , el nivell d'aigua embassada en l'actualitat és el més baix dels últims 23 anys, ja que els pantans van registrar a la novena setmana de 1995 un 43,1% de la seva capacitat total. Després, els nivells sempre han anat oscil·lant any a any, amb un màxim del 82,5% el 2014 i el mínim d'ara, amb un 43,5% .