Compartir

Una delegació de l'Executiva del PSOE es desplaçarà avui a la Vall dels Caiguts, a El Escorial, per reivindicar que aquest emplaçament que acull el mausoleu del dictador Francisco Franco i del fundador de Falange Espanyola, José Antonio Primer de Rivera, es converteixi en un Centre Nacional de Memòria.

els socialistes tornaran a reclamar el trasllat de les restes de Franco, com demanen en la seva reforma de la Llei de Memòria Històrica, de la qual s'han complert 10 anys des de la seva promulgació.

Els dirigents de l'Executiva Federal del PSOE que es desplaçaran al monument propietat de Patrimoni Nacional són el secretari de Justícia i Nous Drets, Andrés Perelló; el responsable de Transparència i Democràcia Participativa, Odón Elorza, i l'encarregat de Memòria Històrica, Fernando Martínez.

demandaran que, d'acord amb la proposta de reforma de la Llei de Memòria Històrica que va anunciar al desembre el secretari general , Pedro Sánchez, aquest paratge "deixi de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica i es reconverteixi en espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica, i de dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura ", segons va recordar el PSOE en un comunicat.

el PSOE planteja l'anul·lació de dues normes franquistes -el decret l'1 d'abril de 1940 i el decret-llei del 23 d'agost de 1957-, així com el trasllat de les restes de Francisco Franco fora del Valle dels Caiguts i els de José Antonio Primo de Rivera a un lloc "no preeminent del recinte o al que designi la seva família".

els socialistes també proposen la creació d'un banc o nacional d'ADN, en què queden guardades les proves biològiques dels descendents de víctimes de la Guerra Civil o el franquisme, perquè quan es recuperi alguna resta se li pugui posar nom i cognoms.

Aquestes mesures consten en la proposició de llei registrada al desembre pel PSOE al Congrés per a la reforma de la Llei de Memòria Històrica "per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura ".

En aquesta reforma normativa es recull que el Centre Nacional de Memòria serà un lloc d'informació, coneixement, identificació, dignificació i homenatge d'aquells els restes es troben allà inhumats; que disposarà, així mateix, d'una dotació econòmica específica a càrrec de l'Estat per a l'exhumació i identificació de les restes de les víctimes inhumades, prèvia sol·licitud a l'efecte.

Segons reconeix el mateix Executiu, es destinen 1,8 milions d'euros anuals al manteniment de la Vall dels Caiguts.