domingo, 27 septiembre 2020 0:07

La borrasca 'Emma' porta neu, fred, pluja, vent i onatge per tot Espanya

Un total de 40 províncies de totes les comunitats autònomes, que abasten geogràficament al voltant de mig Espanya (sobretot la meitat nord peninsular), tenen aquest dimarts avisos taronges o grocs per fenòmens meteorològics adversos com nevades de dos a 10 centímetres de gruix , onades de fins a sis metres, temperatures mínimes de -2 a -10ºC, ratxes de vent de 75 km / ho pluges fortes.

l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) indica que les nevades estan associades al xoc d'una massa d'aire polar continental, freda i seca que arriba pel nord-est peninsular i d'una altra massa d'aire atlàntic que avança des del sud-oest carregada d'humitat i molt més càlida.

la predicció de l'Aemet assenyala que els avisos per neu es donen fonamentalment als Pirineus orientals, l'interior de Catalunya i zones de la Meseta nord i l'interior est peninsular, i els de fred intens, en el terç nord de la península.

Cal destacar que s'esperen n elevades febles a la ciutat de Madrid, l'illa de Mallorca (serra de Tramuntana) i les platges de Tarragona i de Castelló, ia primeres hores del dia es congelarà el litoral de Cantàbria, Biscaia i Guipúscoa.

La cota de neu oscil·larà entre el nivell del mar i els 400 metres al nord peninsular, per sobre dels 1.800 metres al sud-oest i en valors intermedis per a la resta de la península i Balears, amb probabilitat de nevar a zones relativament baixes en zones de l'interior.

AVISOS TARONGES

Amb l'avís taronja (risc important per fer activitats a l'aire lliure) estan l'interior de Castelló i València, i el sud de Lugo i Orense (per nevades de entre cinc i sis centímetres de gruix sobre el sòl); Pirineu navarrès (temperatures de fins a -10ºC) i el litoral nord-oest de la Corunya (onades de quatre a sis metres d'altura).

La resta dels avisos són grocs (risc). Per nevades, estan en aquesta situació Conca, Guadalajara, Madrid, Àvila, Salamanca, Segòvia, Zamora i Tarragona al complet, a més d'Albacete (Hellín, Almansa i la Manxa), Alacant (interior), Càceres (nord), la Corunya ( interior), Mallorca (Tramuntana), Toledo (excepte el sud-oest), Múrcia (altiplà), on podrien acumular entre dos i 10 centímetres de gruix.

el fred manté amb avís groc zones del terç nord per temperatura mínimes de -2 a -8ºC fins entre les 9.00 i les 11.00 hores, segons les zones. Es tracta de Cantàbria, Burgos, Lleó, Palència, Segòvia, Sòria, Valladolid, Zamora, Lleida, la Rioja, Àlaba, Guipúscoa i Biscaia al complet, més Osca (Pirineus), Terol (Albarracín, Jiloca, Gúdar i Maestrat), Saragossa (Cinc Viles), Guadalajara (Parameras de Molina i muntanya), Barcelona (depressió central i prepirineu), Girona (prelitoral i Pirineu), i Astúries (Serralada Cantàbrica i Pics d'Europa).

Els fenòmens costaners , amb onades de quatre a cinc metres d'altura, mantindran amb avís groc al litoral de la Corunya (oest), Lugo i Almeria (ponent i capital).

Part de l'arxipèlag canari estarà afectat per fenòmens adversos, concretament del Ferro, La Gomera, La Palma i Gran Canària, per ratxes de vent de fins a 75 km / h, així com del Ferro i La Palma per onades de cinc metres, i La Palma per pluges fortes de fins a 20 litres per metre quadrat en una hora.

MÉS FRED

D'altra banda, les temperatures baixaran aquest dimarts a la península i Balears, excepte el litoral andalús, i el descens serà notable o extraordinari en moltes zones, ja que la caiguda tèrmic oscil·larà entre 6 i 11 graus en 20 capitals de província: Albacete (11 menys); Àvila, Madrid i Terol (10); Toledo (9); Castelló de la Plana i Salamanca (8); Ciutat Real, Lleida, Guadalajara, Múrcia, Segòvia i Zamora (7), i Lleó, Oviedo, Palència, Pontevedra, Valladolid, Vitòria i Saragossa (6).

Les capitals més fresques seran Vitòria (2ºC com molt); Àvila i Burgos (3); Bilbao, Pamplona, ??Sant Sebastià i Terol (4), i Conca, Girona i Oviedo (5), mentre que, per contra, farà més calor a Las Palmas de Gran Canària (23), Santa Cruz de Tenerife (21) i Almeria, Huelva i Màlaga (20).