lunes, 28 septiembre 2020 10:44

Rajoy participa avui a la cimera de Brussel·les que busca "reforçar el debat sobre el futur de la UE"

El president del Govern, Mariano Rajoy, participa aquest divendres a la reunió informal de caps d'Estat o de Govern de la Unió Europea (UE) que se celebra a Brussel·les en el marc de l'agenda de líders europeus posada en marxa per el president del Consell Europeu, Donald Tusk, per "reforçar el debat sobre el futur" comunitari.

Segons ha informat la Moncloa, en aquesta ocasió s'abordaran qüestions institucionals i el Marc Financer Plurianual posterior a 2020. També es obrirà el debat sobre els candidats a presidir la Comissió Europea, la composició del Parlament Europeu, les llistes transnacionals i les consultes ciutadanes.

sobre la composició del Parlament Europeu, el Consell Europeu analitzarà el repartiment dels escons que quedaran vacants després de la sortida del Regne Unit de la UE. També es parlarà de consultes ciutadanes, una proposta que pretén "incentivar el debat i la participació" dels ciutadans en els assumptes de la UE.

A la reunió també es debatran les prioritats polítiques del proper Marc Financer Plurianual de la UE per al període posterior a 2020. Rajoy defensarà que s'ha de "contribuir a una Europa més forta integrada" i la "necessitat d'una política de cohesió i una política agrària comuna forts".

el nou marc Financer, segons el Govern espanyol, "ha de prestar especial atenció a àrees crítiques per a la competitivitat europea" com l'R + d, l'educació, la formació i les infraestructures europees de transport i energia.

Prèviament, Rajoy va assistir ahir a la nit a un sopar amb líders europeus organitzada pel primer ministre belga, Charles Michel, al Castell de Val Duchesse per tractar assumptes europeus, en què van participar també els caps d'Estat o de Govern d'Alemanya, Bulga ria, Eslovàquia, Finlàndia, França, Holanda, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Polònia i Portugal.

REUNIÓ SOBRE EL SAHEL

Igualment, Rajoy acudirà a la Conferència Internacional d'Alt Nivell per a Sahel que se celebra a primera hora d'aquest divendres, abans de la reunió informal de caps d'Estat o de Govern de la UE, i que serà copresidida per la UE, la presidència de torn del G5 Sahel, la Unió Africana i l'Organització de Nacions Unides.

Aquesta reunió té com a objectiu assolir el compromís de la comunitat internacional amb l'estabilització de la regió a través del binomi seguretat i desenvolupament. En matèria de seguretat, s'espera aconseguir els recursos necessaris per fer operativa la iniciativa Força Conjunta del G5 Sahel.

La iniciativa, expliquen des de La Moncloa, representa un esforç d'apropiació local i suposa una millora de la cooperació entre els països africans en matèria de seguretat, a més de ser un element essencial en l'enfocament integral de la UE a la solució dels problemes del Sahel. "Espanya és un dels països europeus més implicats a la zona i anunciarà mesures de suport tant en seguretat com en desenvolupament", remarca el Govern espanyol.