viernes, 7 agosto 2020 20:05

El jutge interrogarà com a testimonis al coronel Pérez dels Cobos, l'exdirector dels Mossos ia quatre exconsellers

El jutge Pablo Llarena interrogarà dijous que ve en qualitat de testimoni, a partir de les 10.00 hores , al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez dels Cobos , encarregat de la coordinació del s Mossos d'Esquadra , de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil davant la celebració del referèndum del passat 1 de octubre .

El magistrat ha citat també aquesta setmana com a testimonis els exconsellers del Govern català Jordi Jané i Guasch, Neus Vaig muntar Fernández, Meritxell Ruiz Isern i Jordi Baiget i Cantons , així com l'exdirector general dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle i Bastardas . Les declaracions dels tres primers seran demà, dimarts, i els dos últims compareixeran el dimecres . Es tracta dels membres de l'Executiu català que van dimitir el passat mes de juliol.

En la mateixa providència, Llarena va sol·licitar a la Guàrdia Civil que investigués tres transferències bancàries relacionades amb tres comptes corrents oberts per la " Delegació de Catalunya Davant la Unió Europea a Brussel·les " en una sucursal del BBVA de Brussel·les , la documentació ha estat aportada pels serveis jurídics d'aquesta entitat.

El jutge va demanar que s'esbrinés la possible relació d'aquestes tres transferències , que es van realitzar entre els dies 21 de setembre i 10 d'octubre de 2017, amb el que preveu l a Ordre de la Comissió d'Afers Econòmics del Ministeri d'Hisenda , de 15 de setembre de 2017 , per la qual s'acordava el control de les despeses de la comunitat autònoma de Catalunya .

en concret, sol·licitava que s'identifiqués el " ordenant i destinatari, concepte en que es van realitzar i destinació actual dels fons i, si s'escau, aplicació de les respectives quantitats de 58.250 euros (amb destinació a The Hague Centre for Strategic Studies), 61.450 euros (idèntica destinatària) i 20.000 euros amb destinació a la Delegació del Govern a Croàcia ".

l'objecte d'aquesta petició era comprovar si aquestes quantitats es van extreure dels fons que controlava la Comissió de Afers Econòmics d'Hisenda amb l'objectiu de sufragar despeses ocasionades amb el procés independentista.

el jutge va acordar igualment demanar al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona còpia de l'agenda confiscada al registre practicat en el domicili de Josep Maria Jové , així com el testimoni del contingut de dues trucades telefòniques: un mantinguda el 7 d'agost de 2017 entre Josep Maria Jové i Oriol Soler Castanys, i una altra entre Carles Viver i Margarita Gil.

En la seva providència, el jutge requeria també a la Guàrdia Civil que aportés elements objectius per acreditar una sèrie de declaracions atribuïdes a diferents exdirigents de la Generalitat i de ANC i de Òmnium , des Carles Puigdemont a Joaquin Forn , Josep Rull , Jordi Sànchez o Jordi Cuixart .

Artículos similares