Compartir

Ciutadans (C 's) segueix escalant posicions i sumant votants . Així ho reflecteix un exhaustiu estudi realitzat per 'El País' després dels dos grans debats electorals de la campanya: el retransmès a La Sexta i el presenciat ahir a la nit a TV3.

El diari, que ha realitzat fins 10.000 simulacions dels comicis, ha determinat que el partit de Acostades obtindria un 23'3% dels vots dijous que ve, seguits per Esquerra Republicana (ERC) amb 22 '2 i Junts per Catalunya -partit de l'ex-president Puigdemont i antic PdeCat- amb 17,7 .

A una distància prudencial d'aquests tres partits s'ubicaran PSC (15,3%) , Catalunya a Comú-Podem (8%) , la CUP (6,2%) i el PP , últim en les enquestes amb un 5,5% .

No obstant això i malgrat les dades esmentades, el anàlisi situa a ERC com a líder en escons tot i reduir la seva expectativa de vot en un 1'7% pel que fa als sondejos anteriors. Així, el grup republicà sumaria 33 escons davant dels 31-32 del partit taronja .

Sense tenir en compte al bloc dels comuns (8% ), els partits independentistes sumarien 46 (+ -3) escons, mentre que el bloc constitucionalista (Ciutadans, PSOE i PP) romandria amb 44 (+ -3). < / p>

Per això, el triomf constitucionalista sense el suport de Catalunya a Comú-Podem, segons indica l'anàlisi de 'el País', querdaría reduït a un 3% de possibilitats, mentre que el triomf independentista ( ERC, JxCat, CUP) compta amb un 54% de les opcions .

A més, el diari ha comptat també amb la possibilitat de dos hipotètics tripartits que s'ubicarien al mig de la disputa independentista-unionista.

El primer d'ells ho protagonitzarien ERC + JxCat + CEC-Podem i, encara que improbable a causa dels pactes necessaris, sumaria un 70% d'opcions de triomf mantenint la CUP fora del Govern.

El segon, els p artidos més importants de l'esquerra catalana: ERC, PSC i CEC-Podem . Aquest híbrid entre el secessionisme i l'aplicació de la Constitució espanyola comptaria amb tan sols un 14% de possibilitats d'ocórrer tenint en compte el nombre de vots recollits i obviant el distanciament entre ERC i PSC, que haurien de llimar asprors i cedir a la recerca de l'estabilitat.