viernes, 18 septiembre 2020 20:12

Montoro: “On fundarà Puigdemont aquest país? Entre Còrsega i Sicília?”

“On fundarà Puigdemont aquest país? Entre Còrsega i Sicília? O passarà més enllà de l'Estret de Gibraltar i anirà camí de nous horitzons a l'Atlàntic?”. Ho ha dit Montoro als representants de les formacions independentistes, als quals ha reclamat que “es deixin de quimeres i treballin” per als ciutadans.

En el Ple del Senat, el ministre ha respost a sengles preguntes dels parlamentaris d'ERC i PDECat Bernat Picornell i Josep Lluís Cleries, respectivament, que li van plantejar qüestions sobre l'impacte del cobrament de l'IVA amb caràcter retroactiu en subvencions i sobre el dèficit fiscal de Catalunya, encara que el debat va derivar també en altres qüestions.

Montoro ha volgut deixar clar que en l'actualitat la Generalitat de Catalunya està en un marc de “completa legalitat”. “Qui està en il·legalitat manifesta és qui s'ha anat a Brussel·les; alguna cosa ha d'ocultar qui fuig clandestinament travessant fronteres”, ha assenyalat.

Cleries va denunciar que hi ha un dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros a Catalunya, la qual que suposa que “45 milions diàriament se'n van i no tornen”. El titular d'Hisenda va afirmar que aquestes xifres no les reconeix el Govern, i ha lamentat la “confusió” que es tracta de generar de manera que una comunitat paga i rep. “Els que paguen impostos són els ciutadans i les empreses, no els territoris ni les administracions públiques”, ha defensat.

El ministre va destacar la necessitat de “modernitzar i actualitzar” el sistema de finançament autonòmic perquè “garanteixi que tots els ciutadans accedeixen en igualtat d'oportunitats” als serveis públics, amb “independència” d'on resideixin.

IVA EN SUBVENCIONS

Mentrestant, Picornell es va queixar que es vagi en contra de la Llei de Contractes del Sector Públic i s'exigeixi l'IVA a les subvencions amb caràcter retroactiu. Montoro va respondre que ERC hauria de, en primer lloc, tenir la “responsabilitat de guardar la convivència entre catalanes i el conjunt d'espanyols”. A més, li va plantejar “què els importa l'IVA si estaven en una altra pel·lícula de la proclamació d'una república impossible”.

En tot cas, ha volgut deixar clar que “ningú està aplicant de manera retroactiva impostos”, i va explicar que l'Agència Tributària “compleix el seu deure, que és comprovar les devolucions que estan plantejant” entitats de diferent índole relacionades amb subvencions. El ministre va apuntar que el s'exigeix, quan es tracta de sol·licituds de devolucions que no tenen sentit, és una regularització.