Quantcast

Iglesias descarta que es reformi la Constitució en aquesta legislatura i proposa reformar la Llei Electoral

Podem no veu possible que en la present legislatura es pugui abordar una reforma de la Constitució en la comissió que ha impulsat el PSOE al Congrés dels Diputats i recupera la seva proposta de reformar la Llei Electoral, que, segons defensa, hauria abordar abans que la de la Carta Magna.

Per a la direcció de Podem, el sistema electoral espanyol té efectes majoritaris en marcar la província com la circumscripció electoral. Això no obstant, si la formació estatge voldria canviar això, caldria abordar una reforma constitucional, ja que la Carta Magna apunta que “la llei distribuirà el nombre total de diputats, assignarà una representació mínima inicial a cada circumscripció i distribuirà els altres en proporció a la població “.

Podem es mou en la forquilla que marca la Constitució, en proposar augmentar fins a 400 el nombre d'escons al Congrés, un increment de 50 diputats que proposa triar a partir d'una circumscripció estatal. I per tal d'afrontar aquest augment d'escons sense incrementar el cost per a les arques públiques, proposa rebaixar el sou dels diputats.

També vol “variar” la Llei D'Hont, però no concreta com, i reformar el vot pregat per facilitar l' 'prec' del vot dels emigrants espanyols que vulguin participar en les eleccions. Per modificar aquests dos aspectes no caldria reformar la Constitució, però sí la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg).

Amb tot, des Podem no aclareixen on plantejarien aquesta reforma electoral. Ja existeix al Congrés una subcomissió a aquest efecte en la qual el Grup d'Units Podem està representat per Íñigo Errejón i Carolina Bescansa. Precisament Errejón va apuntar el Dia de la Constitució en una tribuna publicada a 'El Confidencial' a “una reforma en profunditat del nostre règim electoral per tal de recuperar la proporcionalitat que la mateixa Constitució de 1978 establia com a objectiu”. “En cas contrari, la nostra democràcia continuarà sent ostatge dels que es garanteixen, amb un terç dels vots, la majoria absoluta del Senat per bloquejar qualsevol proposta de canvi”, manifestava el secretari d'Anàlisi Estratègica de Podem.

Des del partit morat asseguren que aquesta reforma electoral es pot realitzar de manera “senzilla”, això sí, amb el suport del PSOE i de Ciutadans. En cas de comptar amb aquest suport, podria realitzar-se “en els pròxims mesos”.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, vol aprofitar al seu torn per reformar el Senat per tal que representi no a les províncies, sinó a les comunitats autònomes, i s'aproximi al model del Bundesrat alemany. Això comportaria també una reforma de la Constitució, que en el seu article 69 recull que “a cada província elegiran quatre senadors per sufragi universal, lliure, igual, directe i secret pels votants de cadascuna d'elles”.

Iglesias torna d'aquesta manera a posar el focus d'atenció en la reforma electoral, que ja va demandar fa dos anys amb motiu de les eleccions generals que es van celebrar el 20 de desembre. En aquell moment englobava aquesta reforma en un total de cinc grans acords, entre els quals també hi havia la garantia en la independència de la justícia, el blindatge dels drets socials, la lluita contra la corrupció i el reconeixement de l'Espanya.

Comentarios de Facebook