Compartir

La majoria de la població espanyola no està satisfeta amb l'actual Constitució. Problemes com la crisi secessionista han provocat que un 61,7% veu necessària una reforma constitucional urgent segons una enquesta realitzada recentment per Sigma Dos.

El sondeig, realitzat a finals de novembre i amb més de 900 mostres , compta amb una polarització destacable, sent els votants d'Units Podem dels més proclius al canvi (amb un 89% de vots a favor de la reforma) i els del Partit Popular, els més esquius (amb un 85,40%).

no obstant això, en contra de les dades obtingudes pel 'sí' a la reforma, fins el 63,8% no estarien a favor que el canvi inclogués la realització d'un referèndum pactat .

Així, l'autogovern de les autonomies ha estat un dels temes a tractar que més pluralitat d'opinions ha generat, amb un 32,7% de preguntats a favor que l'Estat recuperi competències en detriment de les CA ., un 27,4% prefereix que les autonomies tinguin més capacitat del mateix i un 20'8% p refereixen mantenir-lo com està.

Per contra, els entrevistats no afronten amb optimisme el futur polític. Fins a un 68,5% no confia que els partits polítics siguin capaços de resoldre el conflicte i pactar una nova Constitució en consens, sent els votants d'Units Podem (81,2% de) i els menors de 29 anys (84'1%) els més pessimistes.

qUÈ PROCEDIMENT es portaria a terme PER REFORMAR LA CONSTITUCIÓ?

En el cas que finalment hagués un consens i una intencionalitat per part de la classe política de reformar la carta de 1977, el procés de canvi seria complex .

Modificar total o parcialment exigeix ??el suport de dos terços del Congrés i el Senat i obligaria a dissoldre les Corts , celebrar noves eleccions i convocar un referèndum segons ve indicat entre els articles 167 i 169.

La forma més senzilla, recollida per l'art. 167 , indica que 3/5 del Congrés i el Senat hauran d'aprovar el text, el qual no hauria de ser portat a referèndum de forma obligatòria, tret que un 10% de qualsevol de les Cambres ho sol·licités.

En segon lloc, l'opció més complicada es realitza quan es pretén modificar el nucli dur de la Carta Magna , format pels títols que regulen les institucions bàsiques de l'Estat, els drets i llibertats fonamentals o el model de monarquia parlamentària.

En el cas que la reforma impliqui el canvi d'algun d'aquests aspectes, la reforma ha de ser sol·licitada per dos terços de cada Cambra, implicant la dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions constituents .

el resultat d'aquestes eleccions donaria amb un govern que hauria d'elaborar, ratificar i aprovar el nou text, el qual seria de nou portat a referèndum per comptar amb el beneplàcit del poble .