Compartir

L'expresident català Carles Puigdemont, qui es troba a Bèlgica i al qual investiga la Justícia espanyola pel desafiament independentista, perdrà l'acta de diputat que pugui aconseguir a les eleccions del 21 de desembre si després dels comicis no completa personalment al Parlament autonòmic els tràmits per prendre possessió del seu escó, com jurar o acatar la Constitució i presentar la seva declaració de béns.

la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de suspendre la eurorden presentada a Bèlgica contra Puigdemont frena un procés de lliurament més o menys immediat, encara que no soluciona els problemes de l'expresident català per ser diputat per 'Junts per Catalunya' si no ve a Espanya després del 21-d.

Així es dedueix del Text refós del Reglament del Parlament de Catalunya, que data de 2015, i de la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General, per la qual es regeixen també els comicis catalans.

El Reglament d i la Cambra autonòmica parla en el seu capítol IV de "l'adquisició i la pèrdua de la condició de diputat i la suspensió dels drets parlamentaris". Així, en l'article 23 es diu, en el seu punt 1, que "el diputat proclamat electe accedeix al ple exercici de la condició de parlamentari" un cop complerts dos requisits.

ESCONS "VACANTS"

el primer és "presentar al Registre General del Parlament la credencial expedida per l'òrgan corresponent de l'Administració electoral i prometre o jurar respectar la Constitució espanyola i l'Estatut d'autonomia de Catalunya". També cal "presentar les declaracions d'activitats i de béns". Aquests tràmits ha de fer-los personalment el electe.

Pel que fa a la recollida de l'acta a la Junta Electoral provincial, a les Corts s'han donat casos de parlamentaris que fan poders perquè altres persones els recullin aquesta documentació, encara que després han de presentar-la posteriorment a la Cambra respectiva.

de manera general, l'article 224 de la Llei Electoral general es refereix al fet que la Junta Electoral "no més tard del vintè dia posterior a les eleccions" al recompte de vots i proclamació dels electes.

Després d'això, "en el termini de cinc dies des de la proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució" davant les juntes electorals. Transcorregut aquest termini sense completar-aquests passos, es declararan "vacants" els escons.

Fonts jurídiques i exparlamentaris de la Cambra catalana van explicar que, un cop passat això, el lloc de Puigdemont passaria al següent candidat de la llista de 'Junts per Catalunya', però aquesta candidatura no perdria aquest escó.