Compartir

L'Hospital 12 d'Octubre de Madrid i Fundació Mutua Madrileña van llançar avui una campanya per alertar sobre el perill que comporta sacsejar als nadons per intentar calmar quan estan plorant molt. Les dues entitats difonen un vídeo i un tríptic divulgatiu amb recomanacions per evitar aquest tipus de moviments bruscos.

Aquesta sacsejada, coneguda com a Síndrome del Nen Sacsejat o Trauma cranial No Accidental -TCNA-, pot ocasionar el nadó lesions cerebrals molt importants, problemes de visió, fractures costals, asfíxia i fins i tot la mort. La síndrome es caracteritza per la presència d'hemorràgia intracranial i retiniana, edema cerebral i possibles fractures òssies ocultes, encara que paradoxalment no hi ha signes externs traumàtics o són gairebé imperceptibles.

Els especialistes de l'Hospital 12 de Octubre expliquen que aquest tipus de moviments realitzats per adults no solen ser premeditats i ocorren en moments de desesperació davant la impossibilitat de calmar el nadó. Encara que la síndrome pot tenir lloc en tots els nivells socioeconòmics i culturals, són factors de risc la joventut dels pares, l'aïllament social i familiar, els embarassos no desitjats i nens irritables o amb problemes de neurodesenvolupament.

a Espanya "no hi ha dades epidemiològiques, ni es porten registres oficials en cap comunitat", va destacar el doctor Rogelio Simón, cap de Neurologia Infantil de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid, que va confirmar que gràcies a la Fundació Mutua Madrileña i l'Hospital 12 de octubre han posat en marxa un estudi per avaluar tots els casos de nens amb diagnòstic de TCNA atesos a l'hospital des de l'any 2002.

des d'aquesta data, aquest hospital ha registrat un total de 24 casos amb una edat compresa entre 1 i 8 mesos, dels quals quatre van morir. El 91% d'ells va precisar ingrés a UCI Pediàtrica i un terç va requerir intervenció neuroquirúrgica. Dels supervivents, 14 han tingut seguiment en el 12 d'Octubre, tenint en compte que un 71% per cent d'ells presenta seqüeles neurològiques majoritàriament greus.