Compartir

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena comunicarà aquest dilluns, a partir de les 9.00 hores, la seva decisió sobre la excarceració dels exmembres de la Generalitat que es troben a la presó i els presidents de ANC i Òmnium Cultural , coincidint amb la vista fixada pel jutge belga per estudiar l'extradició de l'expresident català Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que l'acompanyen a Brussel·les.

Fonts jurídiques han indicat que aquesta coincidència té la virtualitat d'enviar un missatge a la justícia belga. Si com es preveu l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers són excarcerats, el Suprem posarà en evidència la qualitat garantista de la justícia espanyola envers aquests investigats, que gairebé íntegrament concorren a les eleccions autonòmiques del proper 21 de desembre.

Es tracta de contrarestar la imatge que ha volgut construir la defensa dels exmembres del Govern català d'una justícia espanyola que arrampla amb els principis democràtics i els drets polítics. La participació dels exconsellers en l'arrencada de la campanya electoral aquesta nit reforçaria aquesta idea.

No obstant això, la decisió del jutge Llarena no serà, van indicar les mateixes fonts, una operació d'imatge, sinó una decisió meditada i sempre d'acord amb el principi de legalitat i proporcionalitat. El magistrat ha de valorar la credibilitat de les declaracions realitzades pels exmembres del Govern divendres passat i el risc que incorrin de nou en els delictes dels quals se'ls acusa o que s'escapoleixin.

Llarena, qui va assumir la totalitat de la causa el dilluns de la passada setmana, ha de remetre el seu acte a les parts a primera hora del matí d'avui. Els investigats es van cenyir divendres als arguments continguts en l'escrit presentat pels seus lletrats al jutge i es van ratificar en la seva redacció.

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els tres exconsellers d'ERC, representats pel mateix advocat, van acatar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i encara que no van renunciar a les seves conviccions polítiques, han insistit que les defensaran per "les vies del diàleg i la negociació".

Els imputats d'ERC, Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa, "van acceptar i accepten l'aplicació de l'article 155 des de la més profunda discrepància política i jurídica". Insisteixen que "no renuncien a defensar les seves conviccions polítiques per vies estrictament pacífiques i democràtiques i treballaran amb l'objectiu d'arribar a un acord que permeti posar en mans de la ciutadania la decisió sobre el futur polític de Catalunya".

el seu advocat assegura que tots "van acceptar i accepten l'aplicació de l'article 155 des de la més profunda discrepància política i jurídica" i que "no renuncien a defensar les seves conviccions polítiques per vies estrictament pacífiques i democràtiques i treballaran amb l'objectiu d'arribar a un acord que permeti posar en mans de la ciutadania la decisió sobre el futur polític de Catalunya ".

Per la seva banda, els consellers Jordi Turull i Josep Rull i el president de ANC, Jordi Sànchez, tots inclosos en la candidatura de Junts per Catalunya encapçalada per Carles Puigdemont i representats pel mateix advocat, també van assumir la defensa de les seves conviccions separatistes dins el marc constituc ional.