sábado, 19 septiembre 2020 23:26

Puigdemont i els quatre exconsellers presenten avui davant del jutge belga seves al·legacions contra l'extradició

El jutge belga de primera instància que examina les euroordres d'Espanya contra Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que l'acompanyen a Brussel·les celebrarà aquest dilluns una nova vista en què podria emetre un error o requerir informació addicional.

la Fiscalia belga va demanar a la vista celebrada el 17 de novembre l'execució de l'ordre europea, excepte per al delicte de prevaricació, tal com es recull en el mandat de detenció espanyol .

el Ministeri Públic considera que la resta de delictes pels quals Espanya reclama a Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín encaixen en l'ordenament jurídic belga a les infraccions penals de "coacció de funcionaris" i "malversació per funcionaris".

la Fiscalia belga donava suport així la doble ordre de detenció contra Puigdemont i els exconsellers que va dictar la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que ha traslladat la causa al jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem.

Després de l'experiència de la primera vista, el tribunal belga ha extremat les mesures de seguretat per preservar els declarants. Com al novembre, els exmembres del Govern català entraran de manera discreta a l'edifici judicial i es tindrà especial cura en la protecció de finestres per evitar imatges de l'acte judicial.

Els reclamats tornaran a comparèixer d'un en un i amb l'assistència d'un intèrpret. El jutge belga ha citat novament als acusats perquè facin les seves al·legacions, moment a partir del qual s'espera que la decisió es produeixi en un termini aproximat de 10 dies.

ALLARGAR LA CAUSA

la Justícia belga no ha acordat la presó provisional mentre es resol la petició d'Espanya. El procediment es pot dilatar fins a 90 dies en casos excepcionals.

El lletrat triat per Carles Puigdemont per portar el seu defensa és Paul Bekaert, un conegut penalista flamenc especialitzat en retardar les ordres d'extradició de presos etarres. Bekaert ja ha anunciat les seves intencions d'esgotar tots els terminis possibles i de lluitar fins al final.

La seva estratègia es basa en retardar el procediment argumentant la suposada falta d'independència de la Justícia espanyola per contraposició a la Justícia "veritable", la dictada pels tribunals belgues, i la hipotètica vulneració dels drets fonamentals del seu client en cas de tornar a Espanya.

Després del veredicte del jutjat de primera instància , les parts poden apel·lar davant un segon tribunal que també compta amb altres 15 dies per prendre una decisió. El periple judicial es pot allargar encara més amb la possible apel·lació davant el Tribunal de Cassació, que comptaria amb altres 15 dies per donar una resposta. En total, Puigdemont i els seus exconsellers poden perllongar el procés fins a 90 dies, previstos per circumstàncies excepcionals.