Compartir

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, el Consell General de Dentistes recorda que els primers signes d'infecció per VIH sovint apareixen a la boca, com petites lesions ulceroses, per la qual que el dentista sol ser el primer a detectar la malaltia.

A causa del debilitament del sistema immunològic, més de la meitat de les persones VIH positives desenvolupen símptomes en la cavitat bucal durant la malaltia, incloent infeccions per fongs, bacteris i virus, a més del trastorn de boca seca, periodontitis severa i berrugues que poden derivar en càncer oral. Tot això pot causar dolor i malestar, donant lloc a dificultats en la masticació, deglució i degustació d'aliments, causant un empitjorament de la qualitat de vida.

Aquestes patologies derivades de la infecció per VIH poden evitar acudint a la consulta del dentista de forma periòdica, qui realitzarà els controls i les neteges bucals necessàries, a més de donar les pautes d'higiene bucodental que han de seguir aquests pacients: raspallar-se les dents després de cada àpat, usar fill dental i col·lutoris adequats.

“Gràcies als nous tractaments, els pacients amb VIH han millorat tant la seva qualitat com la seva esperança de vida. Per la nostra part, els dentistes podem millorar i prevenir les lesions orals associades a aquesta malaltia mitjançant un examen bucal simple i ràpid. Així mateix, aquest pot ser el primer pas per a la detecció i el tractament d'aquesta malaltia que, en l'actualitat, pot arribar a ser crònica”, declara el Dr. Óscar Castro, president del Consell General de Dentistes.