domingo, 20 septiembre 2020 7:39

El temporal s'intensifica, amb avisos a 33 províncies per fred, neu, onatge o vent

Desembre comença aquest divendres amb un temps encara més hivernal per la massa d'aire fred procedent de l'Àrtic, ja que gairebé tota la península es congelarà durant les primeres hores del dia, continuaran les nevades a zones del nord peninsular i fins i tot apareixeran en Mallorca, s'intensificarà l'onatge a Girona i Balears, i augmentaran les ratxes de vent, el que augmentarà la sensació de fred. No en va, 21 capitals de província estaran per sota de 10ºC.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat avisos taronges (risc per fer activitats a l'aire lliure) o grocs (risc) en 33 províncies de la península i Balears per fenòmens adversos.

la predicció de l'Aemet, recollida per Servimedia, indica que les baixes temperatures congelaran la major part de la península en les primeres hores del dia, el que ha obligat a Meteorologia a emetre avisos grocs en àrees de 24 províncies de l'interior de la península perquè els termòmetres baixaran fins a entre -4 i -8ºC.

els avisos per fred afecten zones de la meitat nord peninsular com Osca i Lleida (Pirineu), Terol (Albarracín, Jiloca, Gúdar i Maestrat), la Rioja i Saragossa (ibèrica), Àvila i Salamanca (altiplà i Sistema Central), Burgos (Serralada Cantàbrica, Sistema Ibèric i altiplà), Lleó (Serralada Cantàbrica), Palència, Segòvia, Sòria, Valladolid, Zamor a (Sanabria), Lleida, Barcelona (depressió central i Prepirineu), Girona (Pirineu i pre-litoral), Madrid (serra, àrea metropolitana i Corredor de l'Henares).

El mateix passa amb la meitat sud de la península, concretament a Albacete (Alcaraz, Segura i la Manxa), Ciudad Real i Toledo (la Manxa), Conca (regió muntanyenca), Guadalajara (Parameras de Molina i muntanya), Alacant (interior) i València (interior sud).

NEVADES

d'altra banda, el temporal de neu afectarà durant tot el dia a 18 províncies, sobretot a l'àrea cantàbrica. La cota baixarà a entre 200 i 600 metres al nord peninsular, de 500 a 800 metres a la resta de la península ia uns 500 o 600 metres a Mallorca.

Hi ha avisos taronges a Astúries (serralada Cantàbrica, pics d'Europa i sud-oest), Cantàbria (Liébana, centre i vall de Villaverde), Burgos (Serralada cantàbrica, nord i Comtat de Treviño), Lleó i Palència (Serralada cantàbrica), Navarra (Pirineus, centre i vessant cantàbrica), Àlaba ( conca del Nervión i Llanada) i Guipúscoa i Biscaia (interior), on s'acumularà entre 15 i 20 centímetres de gruix de neu.

També nevarà, però amb menys intensitat, a Osca (Pirineus), Terol ( Albarracín, Jiloca, Gúdar i Maestrat), Saragossa (Cinc Viles i ibèrica), Cantàbria (Cantàbria de l'Ebre), Conca (regió muntanyenca), Guadalajara (Parameras de Molina i muntanya), Burgos i Palència (altiplà), Sòria, la Rioja, Lleida (vall d'Aran i Pirineus) i fins i tot a Mallorca (serra Tramuntana).

Pel que fa als vents, s'esperen ratxes fortes d'entre 70 i 80 km / ha Terol (Gúdar i Maestrat), Girona (Empordà), Tarragona (prelitoral sud), Madrid (serra) i Castelló (interior nord), mentre que les onades arribaran a tres o quatre metres a Girona (Empordà), Tarragona (sud), Alacant, Castelló i Balears.

el cel estarà ennuvolat o cobert a l'àrea cantàbrica, el nord de Navarra, l'alt Ebre i les illes de major relleu de les Canàries, on hi haurà precipitacions que seran persistents a l'entorn del Cantàbric oriental. Després s'estendran a altres zones del terç nord peninsular, el Sistema Central, el Sistema Ibèric i Balears, i podran ser forts a Menorca al final del dia. La resta del país haurà cels pràcticament clars.

Les temperatures baixaran al quadrant nord-est peninsular, l'àrea cantàbrica i les illes orientals de Canàries. Els termòmetres es quedessin per sota dels 10 graus a gairebé tota la meitat nord peninsular, l'est de la Meseta Sud i les serres orientals d'Andalusia.

Les capitals o ciutats autònomes més caloroses seran Las Palmas de Gran Canària i Santa Creu de Tenerife (23ºC); Ceuta, Màlaga i Melilla (17), i Alacant, Cadis, Castelló de la Plana, Huelva, Múrcia i Sevilla (16), mentre que farà més fred a Burgos (3); Pamplona, ??Segòvia, Soria i Vitòria (4), i Àvila, Conca i Palència (5).