jueves, 13 agosto 2020 11:18

El CGPJ es pronunciarà avui sobre la idoneïtat de Sánchez Melgar per fiscal general de l'Estat

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es pronunciarà avui sobre la idoneïtat del magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem Julián Artemi Sánchez Melgar per ocupar el càrrec de fiscal general de l'Estat, pel qual va ser proposat el passat divendres pel Consell de Ministres.

L'òrgan de govern dels jutges complirà així el tràmit d'audiència establert en els articles 124.4 de la Constitució Espanyola i 560.1.4ª i 599.1. 2ª de la Llei orgànica del poder judicial.

La proposta del Govern ha de comptar amb la valoració del CGPJ, que ha de certificar la idoneïtat del candidat, i ha de ser un jurista espanyol de reconegut prestigi amb més de 15 anys d'exercici efectiu. A més, abans de ser nomenat haurà de sotmetre a l'examen del Congrés dels Diputats.

L'Executiu de Rajoy està interessat en agilitzar al màxim el nomenament del nou fiscal general. La mort el passat dilluns del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, és un motiu més perquè el nomenament sigui ràpid, perquè el nou fiscal de l'Estat és l'encarregat de proposar en nom del proper fiscal superior de Catalunya.

El magistrat del Tribunal Suprem Julián Sánchez Melgar va ser ponent de la 'doctrina Parot', que va allargar l'estada a la presó dels etarres, i es va oposar a l'anomenada 'doctrina Botín', que va desestimar la causa contra l'expresident del Banc de Santander a l'acusar-només l'acció popular.

Sánchez Melgar té 35 anys d'antiguitat en la carrera judicial. Va ser president de l'Audiència Provincial d'Àvila entre 1993 i 1998 i és magistrat del Tribunal Suprem des de l'any 2000 amb el suport dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) proposats pel PP.

Artículos similares