Compartir

Durant una compareixença a la Comissió d'Energia de la Cambra baixa, el ministre va destacar que, tot i la pujada respecte a l'any passat, si es compara amb 2015 es produeix un descens de l'1,9%.

a més, aquesta pujada de 76 euros en relació amb l'any passat al consumidor mitjà, amb una potència de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.900 quilowatts hora, és inferior als 100 euros estimats pel mateix ministre en el mes de gener, quan la llum es va disparar prop d'un 30%.

Nadal va defensar que la pujada s'ha produït perquè ha estat "un any molt dolent" des del punt de vista meteorològic, al que s'ha sumat una pujada molt important dels hidrocarburs. Per això, va mostrar la seva esperança que "no es prolonguin massa les mesures de restricció d'oferta" dels països productors.

D'altra banda, ha destacat que en els moments en què es disparen els preus, malgrat tenir en general preus més alts que altres països europeus, "el sistema ibèric tendeix a resistir bastant millor les puntes de preus".

TANCAMENT dE CENTRALS

Pel que fa al decret que prepara el seu departament que afectarà al tancament de centrals, el titular d'Energia ha defensat que "no està regulat el que passa quan algú vol tancar una central".

"Cal veure què es han de tancar ", va apuntar Nadal, que ha advertit que" està clar que sobra capacitat de generació al país ". En aquest procés, segons va apuntar, tindrà en compte tres objectius simultanis: la seguretat del subministrament, complir els objectius climàtics i fer-ho al millor preu possible.

Referent a això, ha alertat que pot haver-hi interès de les elèctriques de retirar oferta del mercat que sigui barata, com passa amb el carbó, perquè el mercat marqui un preu més car en utilitzar, per exemple, cicles combinats de gas. "Això preocupa al Govern i això és el que volem comprovar", ha indicat el ministre, que va explicar que per això el decret estableix que quan es demani un tancament es plantegi una subhasta per veure si algú la vol comprar.

Paral·lelament, segons ha assenyalat, també es demanarà un informe a l'Oficina de Canvi Climàtic per saber si el tancament d'aquesta central pot tenir impacte en el compliment dels objectius mediambientals, que se sumarà a l'estudi que elaborarà també la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Així mateix, el decret preveu que si es determina que la central és necessària per qüestions mediambientals o de seguretat de subministrament i si ningú la vol comprar, es puguin fixar ajudes, que hauran rebre el vistiplau de la comissió europea i de la CNMC. "El tancament de les plantes no és una simple decisió empresarial i ha de tenir controls públics del Govern, la CNMC i l'Oficina de Canvi Climàtic", ha conclòs.

Nadal va explicar també la situació dels pagaments per interrupibilidad a les indústries electrointensivas, un mecanisme que ha estat qüestionat per la Comissió Europea. Ha indicat que Espanya segueix estudiant la manera de buscar un altre tipus de suports a aquestes empreses que sigui acceptat per Brussel·les, en la línia del que fan altres països europeus.

Finalment, en relació amb la regasificadora de Granadilla (Tenerife) va explicar que el seu departament està modificant el projecte perquè compleixi els requeriments de la CNMC i en relació amb la planta d'urani de Retortillo (Salamanca), va rebutjar expressar la seva opinió perquè encara està pendent de l'autorització del Consell de Seguretat Nuclear ( CSN).