Compartir

El temps hivernal s'avança aquest dimecres en àmplies zones d'Espanya a causa de l'entrada d'una massa freda d'aire àrtic pel nord peninsular empesa per vents de component nord i que s'anirà estenent cap al sud i l'est fins afectar tota la península i Balears des d'aquest dijous fins diumenge que ve, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

per aquest motiu, àrees de 22 províncies estan aquest dimecres amb avisos grocs (risc per fer activitats a l' aire lliure) per temperatures mínimes de fins a -6ºC, nevades de fins a 10 centímetres de gruix, pluges intenses de fins a 20 litres per metre quadrat en una hora, onades de fins a tres metres d'altura o ratxes de vent de fins a 70 km / h.

Pel que fa al fred, afecta Burgos (Sistema Ibèric), Lleó i Palència (Serralada Cantàbrica), Sòria, Girona i Osca (Pirineus), Lleida (Pirineu i la vall d'Aran), Terol (Albarracín i Jiloca), Conca (regió muntanyenca), Guadalajara (Paramera s de Molina i muntanya) i Ourense (sud), on els termòmetres marcaran -5 o -6 º C a l'inici del dia oa partir de les 20.00 hores.

Pel que fa a les nevades, apareixeran gran part de la jornada a Burgos, Lleó i Palència (Cordillea Cantàbrica); Cantàbria (excepte al litoral), Lleida (Vall d'Aran), Navarra (Pirineu i centre), Astúries (Serralada Cantàbrica i Pics d'Europa) i Guipúscoa i Biscaia (interior), on la neu podrà arribar a un gruix d'entre dos i 10 centímetres.

Sobre la pluja, els avisos grocs estan actius fins a les 18.00 hores a Cadis, Còrdova (Campiña i Subbètica), Jaén (capital, muntanyes i vall del Guadalquivir), Màlaga (Antequera i Ronda) i Sevilla (Campiña i Serra Sud). A més, hi ha alerta groga a Almeria al litoral d'Almeria per ratxes de vent de fins a 70 km / hi onades de tres metres, així com a Girona (Empordà) també per onades de tres metres.

cOTES dE NEU

la predicció de l'Aemet, recollida per Servimedia, indica que el més significatiu d'avui són les nevades persistents al litoral cantàbric (que poden caure en cotes relativament baixes) i les pluges continuades i fins i tot forts en punts d'Andalusia.

el cel estarà ennuvolat o cobert i deixarà precipitacions a l'àrea cantàbrica, l'alt Ebre, al nord-oest de Navarra, els Pirineus, la meitat sud peninsular, Ceuta , Melilla, Eivissa i les illes occidentals de les Canàries, sense descartar-en altres punts de l'extrem nord de la península, a més que s'aniran estenent al nord-est de Catalunya ia la resta de Balears.

la cota de neu començarà entre 1.000 i 1.400 metres al nord peninsular (on baixarà a entre 600 i 800 metres al final del dia), per sobre de 2.500 a la meitat sud descendint a entre 1.200 i 1.600 en zones altes d'Extremadura i Castella-la Manxa, i de 2.200 a 2.400 metres a les serres andaluses.

Les temperatures baixaran en gairebé tot el país, sobretot a l'àrea llevantina, després d'una matinada amb gelades a l'interior de la meitat nord peninsular, sobretot a la Meseta nord i en zones de muntanya.

Les capitals i ciutats autònomes més caloroses seran Les Palmes de Gran Canària, Melilla i Santa Cruz de Tenerife (25ºC); Huelva i Màlaga (21), i Cadis, Ceuta i Sevilla (20), mentre que els termòmetres es quedaran per sota dels 10 graus a Àvila, Lugo, Palència i Vitòria (7); Lleó, Oviedo, Pamplona, ??Segòvia, Soria i Valladolid (8), i Logronyo i Salamanca (9).