Compartir

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va exigir aquest dilluns al president del Govern, Mariano Rajoy, que compleixi amb la seva paraula d ' "obrir en sis mesos el cadenat" de la reforma de la Constitució i de les grans transformacions que necessita Espanya.

en una trobada informativa organitzada a Madrid per Europa Press, Sánchez ha respost així a les reticències que en els últims dies expressen membres del Govern i dirigents del PP davant la comissió de diàleg paralmentario sobre el model territorial que ha impulsat el PSOE al Congrés dels Diputats.

Sánchez va presentar una conferència del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i en un moment de la seva intervenció es va dirigir expressament a Rajoy per recordar-li que "es va comprometre a obrir en sis mesos el cadenat de les grans transformacions ", de manera que li va demanar" que aclareixi els dubtes, que compleixi amb la seva paraula ". "No m'ho deu a mi, sinó al conjunt d'espanyols", ha advertit.

Va ??presentar a Iceta com "el líder que necessita ara mateix" Catalunya, perquè davant la política "de fronts" el seu projecte es basa a "reconstruir" i és el que més s'assembla a la Catalunya plural i diversa que ha patit l ' "error històric de l'independentisme", que ha pretès crear una societat "de vencedors i vençuts".

Després de aquest procés, va dir, "toca reconstruir" la Catalunya que aglutina la seva pluralitat, aixecar l'autogovern lesionat i evitar pulsions recentralitzadores. "Toca sumar, no dividir", amb un "canvi segur" que només algú com Iceta pot encapçalar, ha manifestat.

En la seva intervenció, Sánchez va assenyalar quatre responsables del que ha succeït a Catalunya: un Govern i un PP "esclaus dels seus actes passats", amb els seus "silencis presents" i amb la "desídia i la displicència" amb la qual van abordar les demandes dels catalans; qui des d'un suposat centrisme se situen "a la dreta del PP" oblidant que des d'aquest espai no es pot reconstruir la convivència; els independentistes, "principals responsables" d'haver embarcat a un poble sensat i honest en un "viatge cap enlloc"; i els que en l'escenari actual "juguen amb l'ambigüitat".

Sánchez va assegurar que el PP i Ciutadans, amb els seus líders al capdavant, s'han mantingut "tristament fidels" al guió amb el qual sempre intenten governar "les dretes", promovent una espècie de "unió sense fe" amb un "Estat en retirada". L'Espanya possible, ha dit, no es construeix amb "simple fe en la unió dels territoris" ni exhibint força enfront dels més febles.

Ha defensat que cada generació té dret a "posar la seva empremta" al projecte col·lectiu i que la millor manera de renovar i agrair el llegat dels constituents de 1978 és ampliar el traçat de la Constitució. "A Espanya no es la uneix per decret ni amb el llarg de la tela d'una bandera", va alertar. Renovar el pacte constitucional "no és una opció", va afegir, sinó l'única via per avançar.

Amb aquesta tesi va defensar una reforma "que torni a implicar Catalunya" en el projecte col·lectiu i un concepte d'unió que parteixi de la il·lusió per una causa compartida i no de la mera "inèrcia". Va defensar un "dret a conviure" de base integradora davant d'un "dret a decidir" que s'ha demostrat separador.

Al final de la seva intervenció, es va dirigir a Iceta per preguntar-li si és cert que els seus assessors no li permetran ballar en aquesta campanya electoral. "No sé si van a aconseguir que no balls", li va dir, però es va mostrar convençut que si arriba a la Presidència de la Generalitat Catalunya estarà governada "al ritme del sentit comú, de la convivència i de la justícia social". < / p>