Quantcast

Detectats els primers casos de grip d'aquesta temporada

Els primers casos de grip ja han començat a arribar a les consultes. La incidència, de moment, és l'habitual per aquesta època de l'any, amb valors encara "pre-epidèmics"; però, ja hi ha regions on els casos s'estan incrementant.

En aquest moment, el virus de la grip té una "difusió esporàdica" a Galícia, Castella-la Manxa, Madrid, Castella i Lleó, Andalusia i Navarra; sent ja "local" (incrementant-se en àrees locals) a Astúries, la regió on més casos han arribat a consulta.

Així es desprèn de les últimes dades registrades a la Secció de Grip de 'Eltiempo.es'. A la resta de la Península, de moment, la incidència és "nul·la", encara que subjecta a vigilància.

La taxa actual és de 17 casos per cada 100.000. Per grups d'edat, els més afectats són els nens menors de 15 anys.

"Aquest any l'epidèmia evoluciona de forma normal en el temps. La taxa d'incidència de grip està encara per sota del llindar epidèmic i l'activitat gripal està associada de moment a la circulació mixta de virus a (H3N2) i B. Tot dins de la normalitat ", assenyala la Dra. Amparo Larrauri, responsable del Grup de Vigilància de Grip del Centre Nacional d'Epidemiologia, a l'Institut de Salut Carlos III i membre de la Societat Espanyola d'Epidemiologia.

Fins al moment s'han notificat catorze casos greus hospitalitzats de grip al Sistema de Vigilància. Set d'ells van haver de ser ingressats a l'UCI, entre els quals es trobava una pacient morta que havia patit també una pneumònia.

És al mes de gener quan s'espera que es produeixin els majors pics epidemiològics .

PROP dE 900.000 AFECTATS A l'ANY

En un recent estudi del Centre Nacional d'Epidemiologia, elaborat pel grup coordinador del Sistema de Vigilància de grip, s'estima una mitjana anual de 866.868 síndromes gripals atesos en consultes d'atenció primària, 3.616 casos de grip greus hospitalitzats, 1.232 admissions a UCI i 437 defuncions en què s'ha confirmat la infecció gripal.

"Cal tenir en compte que les dades estimades d'hospitalitzacions, admissions a UCI i defuncions, confirmats de grip, podrien infraestimar la realitat de l'impacte anual de la grip", subratlla Larrauri.

Segons assenyalen els experts , la temporada passada es va patir principalmen et virus de la grip A (H3N2), que afecta fonamentalment a persones grans, per la qual cosa es van produir taxes d'hospitalització més altes en aquest grup de població, en què es va estimar un excés de mortalitat atribuïble a grip.

ESPECIAL INCIDÈNCIA EN MENORS

A mitjans de novembre, a més del cep vírica de la grip A (H3N2), hi ha una considerable circulació del virus de la grip B que incideix especialment en nens en edat escolar.

"Si es confirmés que aquest últim virus és el que circularà amb més freqüència entre la població, seria d'esperar més infeccions gripals en nens, almenys en aquest inici de la temporada gripal ", assenyala la Dra. Larrauri.

Comentarios de Facebook