Compartir

L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, cessat en el càrrec després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i actualment empresonat a la presó d'Estremera (Madrid), aposta, en una carta oberta que aquest dimecres publica 'El Periódico', per “construir una majoria més àmplia, més sòlida i transversal”.

Després d'indicar que “el temps passa lentament” a la presó i agrair la “infinitat” de cartes que està rebent, “majoritàriament de Catalunya, però també d'Espanya”, afirma que “el futur que hem de dibuixar ha de ser per a tothom, parlin la llengua que parlin i hagin nascut on hagin nascut”.

“El nostre mai no pot ser un catalanisme d'origen, ha de ser de destinació”, continua. “I per això el nostre projecte de país ha de ser molt integrador i inclusiu, per això és tan important l'escola catalana i el model educatiu d'èxit que tan bé ha funcionat davant dels que voldrien separar els nens per la llengua que parlen a casa o torpedinar l'aprenentatge de llengües i el plurilingüisme que tan bé hem resolt, garantint que al final de l'escolarització els nostres fills sàpiguen perfectament almenys dues llengües, si no tres “.

Junqueras afegeix que “el pas imprescindible per a una satisfactòria relació entre Catalunya i Espanya” és “tractar-nos com iguals”. “El dia que ens puguem tractar com a iguals, aquest dia haurem guanyat, i també serà aquest el dia que podrem definir una relació més estreta, sincera, que ens portarà a una relació fructífera i profitosa per a tots”.

“És amb aquest esperit que hem de construir una majoria més àmplia a Catalunya, més sòlida i transversal, que cohesioni la societat catalana en tota la seva diversitat”, continua.

Pel que fa a les candidatures d'ERC per a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre, advoca per “oferir una proposta política sana, lluny de qualsevol ombra de corrupció, disposada i preparada per assumir tots els reptes, per construir aquest nou país, al costat dels que van aixecar cases i carrers on només hi havia erms i solars, al costat d'aquests centenars de milers d'empresaris i emprenedors que té aquest país, al costat de tots aquells que s'han mantingut ferms i dignes en els pitjors moments, al costat de tota la bona gent, que és molta i que vol un futur de pau i llibertat per les seves famílies i amics”.

Així mateix, es declara “orgullós de liderar la llista d'ERC, de poder tornar a prendre l'acta de diputat, de participar tan activament com em sigui possible en la campanya i l'activitat institucional i de seguir sempre -sota qualsevol circumstància- al servei d'aquest país i de la causa de tots els demòcrates, que és la causa de la llibertat, ja sigui des de la presó o al carrer”.