Quantcast

Cinc consells per triar destí Erasmus de forma intel·ligent

Segons les últimes dades de la Comissió Europea, cada mes de novembre aproximadament 270.000 estudiants de tot Europa sol·liciten la seva participació al programa de beques Erasmus. Durant els més de 30 anys que porta el programa a vigor, 9 milions de joves de 33 països s'han beneficiat de les famoses beques i d'ells, al voltant del 7% han estat estudiants espanyols (625.300 estudiants).

En els últims anys, Espanya ha estat liderant el rànquing de països que més estudiants envia a l'estranger, però també el nostre país s'ha fet líder com a amfitrió. Les últimes xifres oficials de la Comissió Europea, corresponents al curs 2014-2015, indiquen que Espanya va ser el país més sol·licitat pels estudiants internacionals i va rebre més de 42.000 aplicacions.

Un dels moments clau en el procés de sol·licitud de la beca Erasmus és el que s'està produint durant el mes de novembre, en què els universitaris espanyols es troben en plena elecció de la destinació. l'elecció del país marcarà l'idioma en el qual s'estudiarà i es perfeccionarà de cara a futur, però també serà determinant per calcular el cost anual d'aquest any a l'estranger.

LA QUANTIA DE LES BEQUES

Els joves europeus becats estan fora de les seves llars una mitjana de 5,3 mesos, tenen al voltant de 24 anys i reben una ajuda econòmica mensual que ronda els 281 & euro;. És per això que, per triar destinació, els estudiants han de tenir en compte molts altres aspectes que afectaran a la seva qualitat de vida.

– l'allotjament és la variable a la qual els estudiants destinen un major percentatge del pressupost mensual, per això cal considerar altres factors que poden ajudar a reduir o optimitzar certs costos.

– Addicionalment a la dotació econòmica assignada pel programa Erasmus, és important saber que hi ha països que ofereixen ajudes addicionals per a estudiants internacionals. França, Alemanya, Itàlia, Irlanda o Espanya compten amb ajudes per a estudiants estrangers que resideixin dins de la Unió Europea pel que no hauria de sorprendre que aquests siguin, tradicionalment, algunes de les destinacions més demandats. No obstant això, Regne Unit, Bèlgica o Àustria no disposen d'aquest tipus d'ajudes.

– Atès que la despesa en l'allotjament és a què es destina la major part del pressupost és important considerar les diferències entre països i , fins i tot, entre ciutats. Una de les maneres de economitzar en l'allotjament, es troba en llogar una habitació en un pis compartit i en aquest sentit, Roma (430-530 & euro;), Brussel·les (450-550 & euro;) o Berlín (440-550 & euro;) són les que compten amb el lloguer mensual més econòmic; a l'altra banda de la balança, Londres (730-830 & euro;), París (650-750 & euro;) i Dublín (600-700 & euro;) són les ciutats amb els preus de lloguer més elevats.

– Com descobrir Barcelona a bon preu és un altre punt interessant a l'hora de fer el pressupost de l'any. Brussel·les (7.50 & euro;), Madrid (20 & euro;) o Milà (22 & euro;) són les ciutats en les que el cost de l'abonament transport mensual per a estudiants resulta més barat. Per contra, Dublín (114.50 & euro;) i Londres (62 & euro;) són les ciutats en què el preu del transport públic és més elevat.

– Si després l'Erasmus es decideix continuar amb el curs acadèmic en aquest país per aconseguir la perfecció total de l'idioma o bé per obtenir una titulació internacional, cal tenir en compte que el cost mitjà anual de les taxes universitàries presenta grans diferències d'un país a un altre. Des de la total gratuïtat en països com Alemanya o Àustria fins als 11.500 & euro; del Regne Unit o Irlanda. A la banda central es trobarien països com Itàlia, Bèlgica, França i per descomptat Espanya, on la mitjana de cost per matriculació en una Universitat pública se situa en els 1.500 & euro;.

Per treure-li el major partit al pressupost, res com tenir una guia de les activitats gratuïtes que es poden realitzar a les ciutats o aprofitar els importants descomptes que tenen presentant el carnet d'estudiant. Grans monuments, museus o tours es converteixen en veritables opcions TOP de fer sense que costin un sol euro. Com a Roma, on poden visitar el Panteó d'Agripa; a Viena, quan faci bon temps, poden relaxar-se a la platja del Danubi; a Berlín, on hi ha un parc temàtic abandonat.

Però no tot en una experiència Erasmus són els diners. La cultura i les riques tradicions dels països de destinació són un punt a incloure en l'anecdotari de qualsevol Erasmus com cal. Entre elles, són especialment peculiars alguns dels esports que es poden practicar en els diferents països. Des del nostre clàssic aixecament de pedres al 'futgolf' italià, la lluita de polzes austríaca o 'la pilota presoner' alemany.

Comentarios de Facebook