Quantcast

Puigdemont compareixerà aquesta setmana davant del jutge belga que decidirà sobre la seva extradició

El jutge belga que decidirà sobre l'extradició de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que van fugir amb ell a Brussel·les celebrarà la vista d'extradició aquest divendres, 17 de novembre. Després de prendre'ls declaració, la Justícia belga els va deixar en llibertat amb la condició que no abandonessin el país i estiguessin localitzables, fins que no es resolgui l'ordre de detenció emesa per Espanya.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela reclama a Puigdemont i la resta d'ex consellers pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència. La magistrada va remetre l'ordre de recerca, captura i entrega fonamentant la seva reclamació. Aquests arguments han de ser valorats pel jutge belga que haurà de comprovar si hi ha delictes equivalents en l'ordenament jurídic belga.

Fonts jurídiques asseguren que tot i que el Codi Penal Belga no recull el delicte de rebel·lió, si té altres figures a les que es poden assimilar els fets que se li atribueixen a Puigdemont. Així, l'article 104 recull el “intent de destruir o canviar la forma del govern o l'ordre de successió al tron, o fer que els ciutadans o habitants s'aixequin en armes contra l'autoritat reial, les cambres legislatives o un d'ells”. Aquest delicte està condemnat a Bèlgica amb entre 20 i 30 anys de presó, penes que es troben en el mateix rang punitiu que el delicte de rebel·lió del Codi Penal espanyol.

ALLARGAR LA CAUSA

La Justícia belga està actuant amb prudència. No ha acordat la presó provisional mentre es resol la petició de Lamela, ni tampoc l'ha rebutjat de ple. El procediment es pot dilatar fins a 90 dies en casos excepcionals.

El lletrat triat per Carles Puigdemont és Paul Bekaert, un conegut penalista flamenc especialitzat en retardar les ordres d'extradició de presos etarres. El seu bufet d'advocats es troba en Tielt, una localitat flamenca propera a Gant. Bekaert ja ha anunciat les seves intencions d'esgotar tots els terminis possibles i de lluitar fins al final.

La seva estratègia es basa en retardar el procediment argumentant la suposada falta d'independència de la Justícia espanyola per contraposició a la Justícia ” veritable “, la dictada pels tribunals belgues, i la hipotètica vulneració dels drets fonamentals del seu client en cas de tornar a Espanya.

Després del veredicte del jutjat de primera instància, les parts poden apel·lar davant un segon tribunal que també compta amb altres quinze dies per prendre una decisió. El periple judicial es pot allargar encara més amb la possible apel·lació davant el Tribunal de Cassació, que comptaria amb altres quinze dies per donar una resposta. En total, Puigdemont i els seus exconsellers poden perllongar el procés fins a 90 dies, previstos per circumstàncies excepcionals.

Comentarios de Facebook