Compartir

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pensa en comparèixer aquest dijous a la tarda a la comissió que tramita al Senat l'article 155 de la Constitució. El Senat li va oferir ahir poder defensar la seva postura a la cambra alta en la reunió de la comissió de dijous o en el Ple que tindrà lloc el divendres, a les 10.00 hores, i que aprovarà definitivament l'aplicació d'aquest precepte constitucional.

d'aquesta manera, s'obre la porta a que un membre del Govern acudeixi a la comissió de dijous per a participar en la compareixença del president de la Generalitat en què aquest podrà defensar l'al·legacions que consideri pertinents. El portaveu de la Taula del Senat, Pedro Sanz, va ser ahir més enllà en dir que si es donés aquesta circumstància seria "possible" que acudís el president del Govern, Mariano Rajoy.

En aquest sentit, fonts governamentals van precisar que el Govern serà "adaptatiu" a l'hora de decidir qui defensa el paquet de mesures a l'empara del 155, per la qual cosa podria donar-se la circumstància que el cap de l'Executiu i el president català es veiessin les cares a la cambra alta.

Referent a això, el mateix Rajoy ha dit avui públicament en la sessió de control al seu Govern al Congrés dels Diputats que "a veure si ara té a bé acudir al Senat a presentar les seves propostes", tot i que va deixar clar que l'única resposta possible davant el "menyspreu" a la llei és continuar amb la tramitació del 155.

PUIGDEMONT ÚLTIMA REUNIONS

Puigdemont vol deixar clara la seva postura i el full de ruta separatista, i també "aprofitar" l'oportunitat que se li brinda per defensar la seva posició. Tot i això, les mateixes fonts expliquen que hipotètica compareixença de Puigdemont en Senat no té res a veure amb el fet que besllum un indici d'esperança al diàleg per part del PP i del PSOE.

Fonts governamentals van admetre que la intenció és que l'Executiu en bloc, encapçalat per Rajoy, assisteixi a la sessió plenària que el Senat ha programat per al divendres a les 10.00 hores i en el qual s'aprovaria el paquet de mesures acordat pel Govern, el PSOE i Ciutadans per tallar el desafiament secessionista a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

per la seva banda, el Ple del Parlament començarà demà, dijous, a les 10.00 hores i podria continuar el divendres, pel que a Puigdemont li donaria temps a viatjar a Madrid per personar-se en la comissió que previsiblement aprovarà el dictamen que s'elevarà al Ple de divendres. El Parlament suspendria la sessió després de la intervenció del mandatari català i la reprendria el divendres al matí, coincidint amb el Ple del Senat que aprovarà previsiblement l'aplicació del 155 a Catalunya.

No obstant això, des de la Generalitat informen que encara "hi ha temps" per comunicar al Senat la presència del president autonòmic fins demà a les 10.00 hores. En això s'escuden per no confirmar encara de manera oficial la seva assistència per a aquest dijous, a l'espera de les reunions que està mantenint en les últimes hores Puigdemont amb el sector independentista.