Quantcast

Compte enrere per a la intervenció de Catalunya

La pilota es troba sobre la teulada del Senat, des que el passat dissabte el Govern anunciés les mesures de l'article 155 per a iniciar la suspensió de l'autonomia a Catalunya. Superat aquest pas, toca la seva aprovació a la cambra alta, que, segons el previst, tindrà lloc el proper divendres.

Només podria impedir la seva posada en marxa, el president, Carles Puigdemont, si finalment fa marxa enrere i torna la legalitat a Catalunya, tot i que és un moviment que ningú espera. En les últimes hores, el portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, ha descartat en diferents mitjans, la convocatòria electoral i ha assenyalat que “serà una setmana de decisions” i “que no fer res si que no forma part de cap escenari”, el que apunta a donar una resposta a l'article 155.

A partir der aquí, l'Executiu previsiblement cessarà el cap de la Generalitat i el seu número 2, Oriol Junqueras, com a la resta de consellers catalans . Encara que, segons publica 'El País' que cita fonts governamentals, la intenció és que continuïn els alts càrrecs del Govern, sempre que acatin la legalitat. De la mateixa manera, confien que l'Administració catalana no s'aturi i així asseguren que “si algú creu que des de Madrid es van a dictar ordres perquè les conselleries d'Educació, Sanitat o Justícia introdueixin canvis en el seu quefer diari part d'un error de base profund “.

En aquest marc, els partits polítics catalans inicien la setmana amb la reunió de les seves directives, amb diferents posicions. Destaquen les dels independentistes, Junts pel Sí i la CUP sospesen declarar la independència aquesta setmana en un ple al Parlament; i d'altra banda destaca la tensió que s'ha desfermat entre els socialistes, i les veus del PSC que pressionen al seu líder, Miquel Iceta, perquè trenqui amb el PSOE, per recolzar aquest 155.

Més enllà de l'arena política, les enquestes llancen quin és el pols del carrer davant el repte secessionista. Segons l'enquesta que publica 'El Periódico', els secessionistes mantindrien la seva majoria sense arribar al 50%. Esquerra guanyaria els comicis amb 44 diputats, el PDECat seria la quarta força política amb 19 i la CUP resistiria.

Per la seva banda, els sobiranistes perdrien la majoria absoluta segons l'enquesta realitzada per NC Report , que publica 'La Razón'. La coalició de Junts pel Sí (ERC i PDeCat) obtindria 61 escons, un menys que en l'actualitat, mentre que la CUP es faria amb 6 diputats, fins a arribar als 67 escons en total, enfront dels 68 necessaris per fer-se amb el control del Parlament.

Comentarios de Facebook