Compartir

La Fiscalia General de l'Estat està preparant una querella per rebel·lió contra el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, per presentar-la en el cas que en els pròxims dies aprovi formalment al Parlament de Catalunya una declaració d'independència.

Fonts de la Fiscalia General de l'Estat van explicar a Servimedia que s'està treballant en aquesta línia davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya celebri un ple la setmana que ve i en ell aprovi de manera oficial una declaració d'independència per secesionar a aquesta comunitat de la resta d'Espanya.

aquesta querella que prepara la Fiscalia se centra de moment en Carles Puigdemont, però podria estendre a altres membres del Govern de la Generalitat i als membres de la Mesa del Parlament de Catalunya que permetin l'aprovació d'una declaració d'independència.

El delicte de rebel·lió està tipificat a l'article 472 del Codi Penal per a aquells que “s'alcin violentament i públicament” per suposats com “derogar, suspendre o modificar totalment o parcialment la Constitució” i també “declarar la independència d'una part del territori nacional”.

De fet, estableix penes de presó d'entre 25 i 30 anys per als capitostos d'aquest tipus de delicte, en funció de si han emprat la força o han “distret els cabals públics de la seva legítima inversió” per aconseguir els seus fins.

L'article 473 precisa les penes per altres participants en la rebel·lió, a part dels seus promotors: els que exerceixin “un comandament subaltern” seran castigats amb presó de deu a quinze anys i inhabilitació absoluta de deu a quinze anys, i els “mers participants”, amb la de presó de cinc a deu anys i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis a deu anys.

L'article 479 estableix que si es manifesta la rebel·lió, l'autoritat governativa cridarà els revoltats a deposar la seva ac titud immediatament i si no ho fan, “l'autoritat farà ús de la força de què disposi per dissoldre'ls”.

Quedaran exempts de pena, segons el precepte 480, els implicats en un delicte de rebel·lió que “el revelessin a temps de poder evitar-ne les conseqüències “.

MANIFESTACIONS PÚBLIQUES

Aquesta actuació de la Fiscalia ve donada a partir d'un informe elaborat per la Secretaria Tècnica de la institució que dirigeix José Manuel Maza sobre els detalls i condicions que servirien per imputar el delicte de rebel·lió a Puigdemont.

La Fiscalia recopila des de fa més d'una setmana les manifestacions públiques del president Puigdemont per analitzar les seves possibles conseqüències penals, i ha valorat la presentació de la querella tot i que es proclami la independència i es deixi en suspens en espera de mediació o diàleg.

Si el Consell de Ministres que aquest dissabte va a aprovar l'aplicació del article 155 a Catalunya inclou la supressió sió del aforament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, la querella que prepara la Fiscalia podria abordar-se en l'Audiència Nacional.

En el cas que Puigdemont mantingui l'aforament habitual que té el president, la denúncia de la Fiscalia seria presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és l'autoritat judicial competent en aquests moments.

El president de Catalunya ja està sent investigat pel Jutjat Instucció número 13 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació. Aquest últim supòsit comporta penes de presó de fins a vuit anys.