Compartir

El president del Senat, Pío García-Escudero, reuneix des de les 13 hores a la Mesa de la Cambra Baixa per iniciar el tràmit de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Segons queda recollit a l'article 189 del Reglament de la cambra alta, l'Executiu ha de presentar un "escrit en el qual es manifesti el contingut i abast de les mesures proposades, així com la justificació d'haver-se realitzat el corresponent requeriment al president de la comunitat autònoma i la del seu incompliment per part d'aquesta ".

Després, la Mesa del Senat remet l'escrit i la documentació annexa a la Comissió General de les Comunitats autònomes oa una comissió creada a aquest efecte. Segons fonts parlamentàries, el Govern vol que es faci a través d'una comissió ad hoc, com li ha demanat el PSOE, per evitar el "desfilada" de presidents autonòmics.

Aquesta comissió podrà demanar a Puigdemont , per mitjà del president del Senat, la informació que consideri. El president de la Generalitat podrà designar si vol a un representant, però, segons fonts del Govern, no farà ús d'aquest dret.

Després d'això, la comissió exposarà de manera "raonada" si és procedent o no la aprovació sol·licitada pel Govern i elevarà la seva conclusió al Ple, que es preveu per a la setmana que ve.

Aquest Ple de la Cambra sotmetrà a debat aquesta proposta, amb dos torns a favor i dos en contra, de 20 minuts cada un, i les intervencions dels portaveus dels grups parlamentaris que ho sol·licitin, pel mateix temps.

Conclòs el debat, es procedirà a la votació de la proposta presentada, i és necessari per a l'aprovació de la resolució el vot favorable de la majoria absoluta dels senadors.

de moment, oficialment està convocat el Ple al Senat per al dimarts i dimecres, 24 i 25 d'octubre, en què a més hi ha fixada un sessió de control a l'Executiu a la qual assistirà el president, Mariano Rajo i.

El següent Ple està previst per a 15 dies després, és a dir, el dimarts 7 i dimecres 8 de novembre. En el cas de voler portar al Ple de la Cambra Alta l'aprovació definitiva de les mesures del 155, la Mesa podria convocar un ple extraordinari que es baralla per a la setmana del 30 d'octubre al 3 de novembre.