Compartir

Després de diversos dies cremant, la pluja ha donat un respir a les tasques d'extinció. Galícia està en flames i la tragèdia s'ha acarnissat amb la regió. Quatre persones han mort i desenes han perdut el seu habitatge.

Diumenge, 16 policies van ser enviats a Chandebrito, a Nigrán, un dels focus més salvatges, on dues dones van perdre la vida després de quedar atrapades, assetjades per les flames, si caravana.

El diari local, L'Opinió de La Corunya, recull una impactant carta escrita per un d'aquests 16 agents que van sobreviure a l'infern de Chandebrito, on es relata l'extrema experiència viscuda per ell i els seus companys després de romandre tres hores entre les flames.

en la seva missiva, l'agent explica que es trobava de vacances amb les seves filles quan va ser requerit per a col·laborar en les tasques d'extinció " perquè els companys estan sobrepassats ". El grup de policies va ser destinat a " una zona llunyana a la ciutat i en demarcació de la Guàrdia Civil " on " fem el que podem amb els mitjans disponibles ".

Un cop allà " de cop i volta ens envien a un altre lloc on la cosa és crítica ". Els agents van començar el desallotjament de les cases, " traient gent amb els zetes, barallant-nos amb la gent que no volia deixar el seu domicili ", molts s'amagaven dins i es negaven a sortir. " La cosa es posa molt, molt fotuda ", continua el policia," i estem a punt de ser envoltats per diversos fronts de foc amb flames de 20 metres d'alçària ".

En aquest moment reben l'ordre d'abandonar la zona " cagant hòsties " que la " cosa està molt lletja ". No obstant això, quan surten de la zona i després d'un quilòmetre de recorregut, el foc els envolta i els obliga a retrocedir. Així que tornen al punt de partida. " Foc per tot arreu i fum que no ens deixa veure a més d'un metre davant la nostra ", relata.

Davant d'aquest panorama estremidor, els agents sol·liciten l'evacuació, però els bombers no poden. Es queden atrapats durant més de 3 hores, en què "hi va haver companys que van trucar a la seva família per acomiadar-se o van desenfundar la reglamentària per si s'acostava el desastre morir sense patir ". I afegeix: " perquè us feu una idea dels moments que vivim allà ".

L'agent també respon a les crítiques rebudes per part de familiars de les dues dones mortes que , segons ell mateix relata, els han acusat de tirar al foc. " Ens deixa una mica fets pols (…) Tots els que hi vam estar tenim la consciència molt tranquil·la. Vam fer el que vam poder, posant en risc les nostres vides per salvar la d'ells ", assegura.

els primers indicis de la investigació" apunten intencionalitat "en gran part dels incendis, confirmant les sospites que des del principi de l'onada de focs mantenia la Xunta de Galícia.