jueves, 24 septiembre 2020 11:33

L'Audiència Nacional envia a la presó sense fiança als presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC

La jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha ordenat presó incondicional per als presidents de Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per la seva participació en el setge a la comissió judicial que va efectuar registres i detencions a la Conselleria d'Economia de la Generalitat els dies 20 i 21 de setembre.

Després de la seva declaració, el Ministeri Públic havia sol·licitat aquesta mesura cautelar per a Sánchez, de qui sospita que va contribuir a la destrucció de proves durant el desenvolupament de l'operació dirigida pel jutjat número 13 de TSJ de Catalunya.

Minuts abans de conèixer la decisió de la jutge, el mateix Jordi Sánchez confiava que finalment pogués quedar en llibertat i dormir amb la seva gent

Malgrat la fiscalia Demana presó incondicional , el meu convenciment és que si la Justícia actua, avui dormiré amb la meva gent.Seguim esperant

& mdash; Jordi Sànchez (@jordisanchezp) 16 octubre 2017

< p>

Sánchez va declarar durant 45 minuts durant els quals únicament va respondre a les preguntes de la seva defensa. Per la seva banda, Cuixart es va acollir al seu dret a no declarar. La magistrada està ara estudiant la petició de presó realitzada per la Fiscalia. Si finalment decideix acordar-la, els dos investigats podrien sortir en furgó policial en direcció a la presó de Soto del Real.

La jutge ha deixat avui en llibertat al més gran dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, tot i que li ha imposat compareixences quinzenals al jutjat més proper al seu domicili, el lliurament del passaport i la prohibició de sortir del territori nacional.

Lamela destaca, en un acte en el qual estableix les mesures cautelars tant per Trapero com per la intendent dels Mossos Teresa Laplana, que el delicte que s'imputa als investigats és "molt greu" i comporta penes de més de 10 anys de presó. Ara bé, diu que cal tenir en compte que tots dos tenen domicili conegut i treball estable.

En relació amb l'actuació del més gran dels Mossos, la jutge rebutja la petició de presó incondicional feta per la Fiscalia amb l'argument que no hi ha risc de reiteració delictiva ni de fugida.

En el cas de Laplana, assegura que no es coneixen actuacions seves anteriors o posteriors als fets que s'estan investigant de contribució a la causa independentista , per això considera que "no hi ha perill de reiteració delictiva" i que tampoc hi ha risc de destrucció de proves.