Compartir

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha deixat en llibertat al més gran dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, encara que li imposa compareixences quinzenals al jutjat més proper al seu domicili, el lliurament del passaport i la prohibició de sortir del territori nacional. En un acte afirma que no hi ha risc de fuga ni de reiteració delictiva, de manera que rebutja la presó sol·licitada per la Fiscalia.

Lamela destaca en un acte en el qual estableix les mesures cautelars tant per Trapero com per la intendent dels Mossos Teresa Laplana que el delicte que s'imputa als investigats és "molt greu" i comporta penes de més de 10 anys de presó. Ara bé, diu que cal tenir en compte que tots dos tenen domicili conegut i treball estable.

En relació amb l'actuació del més gran dels Mossos, la jutge rebutja la petició de presó incondicional feta per la Fiscalia amb l'argument que no hi ha risc de reiteració delictiva ni de fugida.

En el cas de Laplana, assegura que no es coneixen actuacions seves anteriors o posteriors als fets que s'estan investigant de contribució a la causa independentista , per això considera que "no hi ha perill de reiteració delictiva" i que tampoc hi ha risc de destrucció de proves.

La magistrada recorda que tant Trapero com Laplana estan sent investigats pels fets esdevinguts els passats dies 20 i 21 de setembre quan la comissió que va anar a fer el registre de la conselleria d'Economia per ordre judicial va ser assetjada durant 18 hores per un grup de manifestants.

Estima que el que va passar en els dies anteriore es i posteriors poden ser tinguts en compte per a "clarificar i entendre" el que ha passat en aquesta jornada i determinar "com pogués ser l'ànim que presidia l'actuació dels investigats, però no per determinar en aquest moment noves imputacions".

< p> Lamela explica en el seu acte que el cap dels Mossos ha declarat que va ordenar l'obertura de passadissos perquè poguessin sortir els detinguts, però que no es van arribar a utilitzar en els moments previstos. Va indicar, també que va decidir no actuar contra la multitud, perquè donat el seu volum es podria haver generat "una greu alteració de l'ordre públic sense conseqüències pràctiques".

Entén la jutgessa que estem abans "fets molt greus" que poden constituir un delicte de sedició. Relata en el seu acte com els responsables de la Guàrdia Civil van reclamar fins a set ocasions documentades des de les 09.15 hores del matí fins el tall de la mitjanit la intervenció dels Mossos per restaurar l'ordre públic i que la intendent Laplana la va negar fins que una crida directa del jutjat número 13, que dirigia l'operació de registre, al major Trapero va aconseguir que s'executés l'ordre d'acabar amb el setge de la Conselleria d'Economia.

la Fiscalia va demanar aquest dilluns presó incondicional per a Trapero. El ministeri públic veu indicis sòlids que hi va haver "inacció" en l'actuació del cos policial autonòmic durant el setge a la comissió judicial que va registrar la seu de la Conselleria d'Economia.

Trapero va començar la seva compareixença a les 13.45 d'aquest dilluns. Amb anterioritat, la magistrada va prendre declaració a tres testimonis ia la tinent dels Mossos Teresa Laplana, que va realitzar la seva declaració per videoconferència des de Barcelona. La Fiscalia va demanar per Laplana presó eludible sota fiança de 40.000 euros.