martes, 22 septiembre 2020 9:51

Pedro Sánchez descarta modificar la Constitució per incloure el dret a l'autodeterminació i un referèndum pactat

En una entrevista a la Cadena Ser recollida per Servimedia, Sánchez ha celebrat que Rajoy hagi acceptat aquesta solució que proposava el PSOE a la crisi a Catalunya i ha assegurat que el cap de l'Executiu li ha transmès el seu "compromís ferm", a més de la seva "convicció i determinació", en què aquesta pot ser la via per posar fi al desafiament independentista.

Sánchez ha subratllat que, segons la seva opinió, el dret a l'autodeterminació "en absolut "s'hauria d'incloure en la Constitució perquè el seu desig passa per" parlar de com Catalunya es queda a Espanya ", a diferència del que plantegen altres dirigents polítics com Carles Puigdemont i Pablo Iglesias perquè" si estem parlant del reconeixement a la independència llavors s'estan col·locant una altra vegada fora de la legalitat ".

el líder del PSOE ha suggerit que la reforma constitucional pot servir per aprofundir en el reconeixement de la" singularitat catalana ", en la millora del autogobie rn, en la millora del finançament i fins i tot en el seu "voluntat" de ser una nació. A més, ha insistit és que és possible avançar en "moltíssims àmbits" com l'econòmic, l'educatiu, el cultural o la lingüística.

Mediació al Congrés

Davant la demanda de la Generalitat de Catalunya de buscar una mediació internacional per solucionar el conflicte, Sánchez ha respost a Puigdemont que el millor lloc per intervenir en "la casa de tots, que és el Parlament" i ha recordat al president català que "té obertes les portes del Congrés dels Diputats" per dialogar amb tots els partits.

< p>
Sánchez ha explicat també que, fins on té coneixement, no hi ha converses directes entre Puigdemont i Rajoy, si bé ha indicat que si el PSOE estigués al capdavant de La Moncloa ell no tindria "cap problema" a seure a parlar amb el president de la Generalitat.

de fet, explicat que com a secretari general del PSOE i líder de l'oposició no ha parlat directament amb Puigdemont però sí de manera indirecta a través de missatges que li ha transmès el primer secretari del Partit Socialista a Catalunya (PSC), Mique l Iceta.

Finalment, Sánchez no ha tingut cap problema a reconèixer que la crisi catalana "inevitablement" ha millorat la seva relació amb Rajoy "malgrat ser dos polítics molt diferents" i ha destacat que " la política algunes vegades no es veu però es nota i la ciutadania espanyola ha agraït veure els dos principals líders polítics anteposar l'interès general als seus interessos particulars ".