Compartir

“En aquests moments ja estem en els minuts finals. Tot depèn del senyor Puigdemont i jo el que espero és que torni el sentit comú, no solament pel conjunt de Catalunya, sinó també pel conjunt d'Espanya i d'Europa”. Amb aquestes paraules, el titular d'Economia, Luis de Guindos, ha deixat clar que la pilota es troba sobre la teulada del cap de la Generalitat.

A la seva arribada a la reunió de ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin), a Luxemburg, De Guindos ha denunciat que el desafiament català suposa una “rebel·lió contra l'Estat” i ha aprofitat per llançar un missatge de tranquil·litat, en assenyalar que la resposta del Govern “serà l'adequada” i que la UE donarà suport a “totes les accions que prenguem dins el marc de la Constitució i de la legalitat”.

Amb la mateixa contundència s'ha manifestat el ministre de Justícia. Rafael Catalá ha assegurat que tot està “preparat” davant una possible declaració d'independència unilateral per part de la Generalitat, i que el Govern farà ús de tots els instruments legals de què disposa perquè es compleixin les lleis i les decisions judicials.

Catalá ha defensat la “convivència entre iguals” com un dels eixos fonamentals del model democràtic i ha sentenciat que “qui incompleix la llei està negant la igualtat de tots els ciutadans, està sent un botxí dels drets fonamentals i està fomentant la desintegració de la societat”.

El president, Mariano Rajoy, no s'ha pronunciat en les últimes hores sobre aquest assumpte, però, entre els seus últims tuits, el cap l'executiu sembla llançar un gest de complicitat a la unitat, amb la seva felicitació a la Generalitat Valenciana, amb motiu del dia de la Comunitat Autònoma.

Més enllà de la simbologia d'un tuit, el President, Mariano Rajoy, no ha deixat de repetir que Espanya no es trencarà. De fet, fa uns dies, en una entrevissta al diari 'El País' afirmaba literalment: “Espanya no es dividirà i la unitat nacional es mantindrà. Farem servir per a això tots els instruments que ens dóna la legislació. Correspon al Govern prendre la decisió i fer-ho en el moment concret. Hem sentit a molta gent. Crec que sabem el que pensen els espanyols i han de saber que el Govern també coneix el que ha de fer.