Compartir

La fugida d'empreses de Catalunya es pot accentuar en els propers dies, davant el marc d'inseguretat jurídica, i la Generalitat no només ha de preocupar-se pels moviments de la banca, sinó també dels d'altres companyies amb seu a la regió com Grifols, Colonial, Volkswagen i Bayer.

Entre les cotitzades espanyoles, hem vist com en els últims dies els inversors aplaudeixen els anuncis d'un canvi en la seu social i aquest divendres ho hem tornat a veure. Service Point s'ha arribat a revaloritzar un 17%, després de confirmar que estudia un trasllat del seu domicili social.
En el cas del sector de l'automoció, els riscos no es poden passar per alt, ja que suposen prop del 10% del PIB de la regió. I en aquest marc d'incertesa, el fabricant de cotxes SEAT té un "pla de contingència" de cara a una possible proclamació d'independència unilateral a Catalunya.

El que va ser icona de la indústria catalana, tot i que a dia d'avui s'integra en l'alemanya Volkswagen, preveu el trasllat seva seu domicili de Martorell (Barcelona) a Madrid, segons ha publicat el diari 'ABC' que cita fonts de Seat. Això sí, subratllen que per aprovar aquest canvi necessitaria la resolució del consell d'administració.

Amb tot, la decisió no afectaria les fàbriques al principi i és que, segons han declarat a lainformación.com "No és el mateix moure els diners d'un banc que la producció de cotxes ". Malgrat això, i segons 'El Confidencial', el grup alemany no dubtarà a anar traslladant les inversions i la producció cap a les seves plantes en altres latituds, si troben un deteriorament en les exportacions.

També dins el sector automobilístic, Nissan compta amb la seva seu a Barcelona, ??però des de la companyia no s'ha volgut revelar si compten amb un pla "B" de cara a la independència. El seu president a Espanya, Marc Toro, l'únic que ha subratllat en les últimes hores és que té "confiança absoluta en les autoritats".

Més enllà dels cotxes …

La por a la inseguretat jurídica és compartit entre les companyies presents a Catalunya, i en concret, en les multinacionals alemanyes com BASF, LIDL o Bayer. De fet, la Cambra de Comerç Alemanya ha reconegut a 'Vozpópuli "que la incertesa els pertorba i suposa" una amenaça directa per al desenvolupament econòmic ". I tot i la dificultat que suposa" la deslocalització física de grans infraestructures productives o de servei " , afegeixen que podran buscar "un nou domicili social i fiscal (…) fora de la Comunitat Autònoma (…) per evitar possibles obstacles aranzelaris en la seva activitat.