Compartir

Els bancs catalans no volen que els agafi desprevinguda una hipotètica declaració d'independència a Catalunya. Davant aquest possible escenari, que podria donar-se en tan sols uns dies, el Consell d'Administració del Sabadell es reuneix aquesta tarda en convocatòria extraordinària per aprovar un canvi de seu, un moviment que recullen els seus propis estatuts, i que no precisarà la convocatòria d'una Junta d'Accionistes.

Segons fonts pròximes a l'entitat, l'entitat que presideix Josep Oliu, podria traslladar la seva seu social de Catalunya a Madrid o Alacant, encara que segons 'La Vanguardia', la ciutat valenciana apareix com la més probable.

Amb aquest canvi de seu social, l'entitat es garantiria la cobertura del Banc Central Europeu, per seguir dins de la zona euro, davant aquesta possible secessió, i per tant, la possibilitat de seguir accedint a les seves línies de liquiditat. La notícia arriba tan sols dies després que Oliu afirmés que compten amb els instruments adequats per protegir els seus clients i que prendran les mesures que siguin necessàries davant la "inquietant situació política".

La crisi oberta a Catalunya també ha provocat la divisió entre els membres del Consell d'Administració de Caixabank. El seu Comissió Executiva es reuneix avui, i segons 'El Mundo' està previst debatre aquest possible trasllat de domicili social. Pel que sembla hi ha consellers partidaris de tenir preparat i comunicar la possibilitat d'un trasllat temporal de la seu social a Balears, per si es produís una situació d'inseguretat jurídica, davant d'una declaració d'independència.

Tant Caixabank com Sabadell han assegurat que adoptaran totes les decisions necessàries per preservar els interessos dels seus treballadors, clients i accionistes.

Però més enllà de les entitats catalanes, el desafiament secessionista també preocupa a la resta del sector. Banco Santander ha mostrat la seva inquietud i destaca la importància d'oferir tranquil·litat. En una entrevista a Onda Cero, el seu conseller delegat a Espanya i Popular, Rami Aboukhair, ha assenyalat que "Em preocupa la fractura social i les generacions futures. Qualsevol inestabilitat no és bona per a ningú. Si algú ha d'invertir es decidirà per un altre lloc on les coses estiguin més tranquil·les ".