Compartir

Hores després de la celebració del referèndum il·legal del primer d'octubre, es van filtrant detalls de com es va preparar la consulta per burlar la prohibició del Tribunal Constitucional. Tot i que les forces de seguretat van confiscar milers d'urnes i paperetes en els dies previs al referèndum, arribada l'hora d'obrir els col·legis electorals, tot estava aparentment llest.

Segons el diari 'Ara', les urnes va ser van ser comprades a l'empresa Xina Smart Dragon Ballot Expert, que les va enviar a la localitat d'Elna, a la Catalunya francesa, i d'aquí van ser introduïdes a Espanya. De la tasca només es van encarregar uns quants per evitar ser descoberts per les forces de seguretat.

El digital 'Veu Populi' afegeix que algunes urnes van ser traslladades en cotxes dels Mossos.

Un alcalde de la comarca d' Moianès assegura, en declaracions a 'El País', que "no vaig saber ni vaig voler saber res de les urnes. Tots sabíem que hi havia un coordinador i li vam deixar treballar. l'única cosa que em arribava era que estigués tranquil, que arribarien a temps. Molts hem de tenir el telèfon punxat, així que ningú ha parlat d'això per telèfon ni enviat missatges. Tot s'ha fet en persona ", reconeix.