Compartir

Les anomalies de temperatura més importants, és a dir, on s'esperen temperatures més càlides del que és habitual, corresponen al centre, sud i est d'Espanya, on la temperatura mitjana a la tardor podria estar entre 0.5-1ºC per sobre del que és normal , havent-hi en aquesta zona la probabilitat que sigui molt elevada (de més del 70%). A la resta, les anomalies poden estar entre 0-0.5ºC per sobre dels valors mitjans.

Pel que fa a la precipitació, podria donar-se una tardor lleugerament més sec al nord-oest peninsular (entre 0-50mm per sota de la mitjana).

la sequera podria continuar agreujar al país

la previsió estacional d'aquesta tardor indica la possibilitat d'un dèficit en les precipitacions a la zona del nord-oest peninsular. En el cas de Galícia, ja s'encadenen set mesos en prealerta per sequera amb els embassaments sota mínims.

Les conques gallegues se situen al 59% la del Miño-Sil i al 63.2% la de Galícia-Costa, mentre la reserva hidràulica d'Espanya està al 45% i tot sembla indicar que al nord-oest la situació podria agreujar-se els propers mesos.

què és el normal a la tardor a Espanya?

El normal és tenir una temperatura mitjana de 15.4ºC (període de referència 1981-2010) i les precipitacions mitjanes acumulades solen ser de 195mm. Dels tres mesos que comprenen la tardor climatològic (setembre, octubre i novembre), novembre és el mes, amb diferència, més plujós a mitjana a Espanya (encara que depèn de les zones) i les temperatures més agradables i càlides es donen al setembre.

Les temperatures més càlides es registren freqüentment a les Canàries, litoral Mediterrani i sud-oest d'Andalusia. Els llocs on més sol ploure en els mesos de tardor acostumen a ser les zones del nord d'Espanya, sud de València i nord d'Alacant, nord de les Balears i algunes zones de Cadis i del Sistema Central.

< p> al setembre plou més en el sud-est i nord de Catalunya. A l'octubre ho fa a Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Aragó, Comunitat Valenciana (excepte Alacant), Catalunya, Múrcia i sud de la Comunitat de Madrid. Novembre sol ser el mes més plujós dels tres de la tardor a Andalusia, Extremadura, nord de la Comunitat de Madrid, Cantàbric, Galícia i Canàries.

Quin ha estat la tardor més calorós?

la tardor més càlid d'Espanya es va registrar el 2014 amb 2.3ºC per sobre de la mitjana, desbancant a la tardor de 2006 que havia estat fins a aquesta data el més càlid de la història.

Com va ser la tardor 2016?

la tardor 2016 va ser molt càlid, de fet , el setè més càlid des de 1965 i el cinquè més càlid en tot aquest segle. Es va viure, a més, una onada de calor entre el 3 i 7 de setembre amb temperatures que van superar els valors màxims absoluts d'aquest mes en més de 35 observatoris principals d'AEMET, amb 45.4ºC, per exemple, a Còrdova aeroport, 44.8ºC a Sevilla aeroport o 44.6ºC a Múrcia.

a més, va ser una tardor sec, amb una precipitació un 8% per sota del que sol ser normal.