Compartir

Agents del Servei Informació de la Guàrdia Civil han detingut avui, a Vinaròs (Castelló), a una persona, de 24 anys, d'origen marroquí i resident a Espanya, per col·laboració amb la cèl·lula terrorista responsable dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) el passat 17 i 18 d'agost.

El detingut mantenia una estreta relació amb diversos dels terroristes participants en els atemptats de Barcelona i Cambrils, especialment, amb Abdelbaki És Satty, dinamitzador de la cèl·lula terrorista.

La investigació, que manté oberta la Guàrdia Civil, està permetent reconstruir l'activitat logística de la cèl·lula, que s'estén a les setmanes prèvies als atemptats. La magnitud dels preparatius trobats després de l'explosió de l'habitatge que els terroristes disposaven a Alcanar (Tarragona), ha requerit una ingent activitat d'apilament de substàncies, tant d'aquelles precursores d'explosius, com d'altres facilitessin la comissió dels atemptats.

En aquesta tasca de recol·lecció, diversos membres de la cèl·lula van comptar amb el suport de l'avui detingut, que, almenys, va facilitar la seva documentació personal amb la qual es van realitzar compres de peròxid d'hidrogen, una substància fonamental per a la confecció de l'explosiu TATP. A més, va posar a disposició dels terroristes mitjans de locomoció amb què es va realitzar part del transport d'aquestes substàncies explosives.

Les múltiples línies d'investigació obertes per la Guàrdia Civil després dels atemptats s'han centrat en la reconstrucció de les vinculacions de la cèl·lula terrorista amb altres elements, tant a nivell nacional com internacional, amb la finalitat última d'identificar a tots aquells individus que poguessin haver col·laborat en les diferents fases de direcció i preparació de les activitats terroristes d'aquesta cèl·lula.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 201 terroristes gihadistes a operacions realitzades a Espanya ia l'exterior ia un total de 246 des de principis del 2015.

El Ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa STOP radicalismes, els ciutat anys poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn a través de la pàgina web www.stop-radicalismes. és, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900.822.066.