Quantcast

La sequera s'agreuja: els embassaments d'Espanya, sota mínims

Els embassaments espanyols es troben al 41,24% de la seva capacitat total. En aquesta mateixa època de l'any passat estaven al 54,18% i la mitjana dels últims deu anys els deixaria a una mica més del 55,36%.

"Algunes zones d'Espanya estan passant autèntica set" , adverteixen els meteoròlegs de Eltiempo.es. A la capçalera del Tajo els embassaments estan al 41,86% de la seva capacitat, el que està provocant un descens notable el cabal del riu. La ciutat de Toledo el veu estancar durant els estius més secs.

A l'any plouen aproximadament 640 l / m2 a Espanya. Aquest any ja van acumulats prop de 510 l / m2. "El gran problema és que es ve arrossegant anys molt secs i des de 2013 en algunes zones ha plogut fins a un 10% menys", adverteix el portal meteorològic Eltiempo.es.

Alguns municipis de Guadalajara, per exemple , porten setmanes proveint amb cisternes fins i tot per dutxar-se.

l'embassament de Barris de Lluna, al nord de Lleó, està al 6,49% el que ha portat a restringir l'aigua per als regadius.

les últimes pluges no han frenat l'escassetat

la DANA o Gota freda que va afectar a Espanya en les últimes setmanes d'agost no ha servit per alleujar l'escassetat en els embassaments i el camp . "Del que no cap el menor dubte és que ha estat un estrany estiu a causa dels canvis bruscos que es van registrar ia les nombroses tempestes que es van presentar", apunta el director meteorològic de Eltiempo.es, José Antonio Maldonado.

la situació ha estat tan crítica en determinades zones d'Espanya, que la baixada de l'aigua dels embassaments ha desterrat esglésies ocultes i fins pobles que romanien coberts des dels anys 60.

És el cas , per exemple, de l'embassament de La Rioja de Mansilla, a 72 quilòmetres de Logronyo (La Rioja), i que es troba més baix que mai, tot just a l'13,24% de la seva capacitat. La sequera a Espanya ha provocat que surti a la llum un poble que havia estat des de 1960 ocult sota les seves aigües.

L'antiga església de Santa Eugènia de Cenera de Zalima també s'ha deixat veure per la sequera de l' embassament d'Aguilar de Campoo.

Els talls en el subministrament d'aigua han estat també protagonistes aquest estiu. Com les sofertes a la Serra Sud de Sevilla, on uns 15.000 veïns dels municipis de Badolatosa, Lora d'Estepa, Casariche i La Roda d'Andalusia han patit restriccions d'aigua a causa del baix cabal de l'aqüífer del que es proveeixen.

a Galícia tampoc s'han lliurat dels efectes de la sequera, i els Ajuntaments de Orense, especialment a les comarques de Limia i l'orient de la província, s'han vist obligats a augmentar les peticions de camions cisterna per afrontar la manca d'aigua.

Comentarios de Facebook