Compartir

Eduardo Martins un surfista brasiler, oriünd de Sau Paulo i de 32 anys, assegurava des del seu compte d'Instagram ser un fotògraf de Nacions Unides destinat en diferents camps de refugiats a l'Iraq i Síria.

En aquesta compte penjava diferents fotos, que no eren de la seva propietat, de situacions extremes de la qual es van fer ressò mitjans com la BBC.

" Una vegada, durant un tiroteig a l'Iraq, vaig deixar de fotografiar per ajudar a un nen que havia estat colpejat per una bomba molotov ", va assegurar Martins a la Recount a l'octubre de 2016.

Durant el passat mes de juny, Martins va contactar a BBC Brasil per oferir els seus serveis de forma gratuïta.

Tal com afirmen des de pàgines de la Vanguardia , la BBC va relatar que Martins es va negar a parlar per telèfon al·legant que era al front de batalla de Mossul, Iraq. " enviava missatges de veu per WhatsApp, sempre en arxius d'àudio, mai gravats a l'instant ", detallen.

BBC Brasil va publicar una entrevista acompanyada d'imatges i vídeo del suposat fotògraf, material que quan va sortir a la llum la falsa identitat del brasiler va ser retirat.

Natasha Rierol, col·laboradora de BBC Brasil que viu a l'Orient Mitjà, va ser la primera a sospitar del treball de Martins. Rierol va posar en dubte la seva feina quan els periodistes destinats a l'Iraq desconeixien qui era aquesta persona.

Martins descarregava fotos d'Internet i per ocultar la seva autoria invertia el pla horitzontal de les mateixes.

Moltes de les imatges utilitzades pel brasiler pertanyien al fotògraf nord-americà Daniel C. Britt " Això és el que sé: Eduardo Martins ha robat imatges de diversos llocs, inclòs el meu, i les ha revenut a l'agència Getty Images ja Zuma Press ", Asegruró Britt a BBC Brasil.

Advertit de les sospites, a principis d'agost, el fals fotògraf va tancar el seu compte d'Instagram i es va acomiadar des d'un nombre de WhatsApp que ja no està actiu: "E stic a Austràlia. Vaig prendre la decisió de passar un any en una furgoneta rodant pel món. Vaig a tallar tot, incloent internet, també eliminar el Instagram. Vull estar sol. Parlarem quan torni . Abraçades ", es va acomiadar.