Compartir

La prova de foc a la qual s'enfrontava el president del Govern tenia en suspens a la direcció nacional del Partit Popular així com a nombrosos membres de l'Executiu. Per primera vegada en la democràcia un president havia de declarar com a testimoni en un judici. Concretament en el de la primera època de la trama Gürtel.

Els dos equips feia setmanes que preparant l'estratègia que Rajoy hauria de seguir. Un full de ruta en què el president havia de donar confiança en les seves respostes, intentar defugir el màxim possible de respostes tipus "no ho sé" o "no tinc constància".

Un cop acabada la intervenció de Rajoy , tant a Moncloa com a la seu del PP hi ha satisfacció. Consideren que "el president ha sortit viu" gràcies a la fermesa amb què ha contestat a les preguntes que li han plantejat les diferents acusacions particulars, la Fiscalia Anticorrupció i els advocats dels imputats.

El seu discurs estava "ben articulat", asseguren fonts del PP, i les seves respostes s'han ajustat. El mateix Rajoy ha arribat a assegurar: "He respost al que se m'ha preguntat, estic content d'haver col·laborat amb la Justícia".

Opinió totalment contrària és la que tenen els líders de els partits de l'oposició.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha mostrat la seva indignació davant la declaració de Rajoy. Considera que "Espanya no es mereix aquesta vergonya. Cal treure'ls del Govern". A més intentarà forçar un ple extraordinari del Congrés en què el president del Govern rendeixi comptes de la seva declaració com a testimoni en el judici pel cas Gürtel.

Hi ha una paraula que defineix el vist avui: vergonya. Proposarem al PSOE ia la resta de partits fer que Rajoy comparegui al ple & # 128.071; pic.twitter.com/2ek0Njh9kQ

& mdash; Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) 26 juliol 2017

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat a Rajoy que dimiteixi per "dignitat" i per no "arrossegar" en la seva "caiguda" el prestigi de la democràcia i les institucions.

el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha dit que si el PP es hagués "regenerat" hagués allunyat tota "ombra de sospita" i no s'hagués arribat a aquest moment.