Compartir

La calor asfixiant que ofega a bona part d'Espanya des de dimecres passat, manté a 23 províncies en alerta, ja Còrdova i Jaén, amb avís per risc extrem, amb temperatures de 44 graus.

Aquest dijous, els termòmetres marcaven màxims mai vistos en algunes zones, i entre tots destacaven els 47,2 graus que s'aconseguien a Còrdova. Però més enllà del mercuri, l'onada de calor s'ha cobradola vida d'un home de 54 anys, en Monrón de la Frontera (Sevilla), quan realitzava tasques d'asfaltat. Des de la UGT reclamen extremar les precaucions per evitar la sinistralitat laboral; i el Ministeri d'Interior ha fet una crida a Twitter a atendre les persones grans o malaltes que visquin soles, davant el risc d'aquestes temperatures.

Divendres

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), aquest divendres segueix l'onada de calor encara que les temperatures baixen en gairebé tota la península i Balears. El mercuri manté en alerta Roja a Còrdova i Jaén, amb màximes de 44 graus; i taronja a l'interior de la Comunitat andalusa, on Granada, Huelva i Sevilla registraran entre 40 i 43 graus. També es troba en alerta taronja Castella-la Manxa; Extremadura i Comunitat de Madrid; ia Castella i Lleó, l'alerta arriba al sud d'Àvila i Salamanca. Està previst a més, que els termòmetres tornin a marcar 40 graus a l'altiplà sud, Extremadura i Andalusia.

També a Canàries s'intensifiquen les temperatures a mitjanies i zones altes on se superaran els 34 graus amb avisos grocs, i apunten la probabilitat baixa de calitges, a les illes orientals.

Dissabte

Les temperatures es moderen aquest dissabte, tot i que 8 províncies estan en alerta taronja.

Al mapa, les temperatures aniran en descens a la meitat sud peninsular, mentre que s'elevaran al terç nord del país, que fins ara havia esquivat l'escalada del termòmetre, encara que no arribarà el nivell de “onada de calor”. Així, pujarà a Galícia, el Cantàbric i alt Ebre.

Malgrat tot, destacaran, de nou, i es sobrepassaran els 40 graus, a la vall del Guadalquivir, Castella la Manxa i Castella i Lleó, el Sistema Central, Ibèric i els Bètics.

A partir de diumenge

L'AEMET redueix per a aquest diumenge l'alerta a 6 províncies, i dilluns, encara que els termòmetres seguiran constatant una pujada en l nord de la península; al centre i el sud baixaran de manera significativa. Això sí … l'alleujament no durarà massa temps, els termòmetres pujaran partir de dimecres.