domingo, 20 septiembre 2020 4:29

Científics descobreixen els secrets del formigó que usaven en l'Antiga Roma

La revista American Mineralogist publica aquesta setmana un important estudi que revela la manera en què l'Antiga Roma feia un formigó de millor qualitat que l'actual. Un formigó amb què es van construir els ports de fa més de 2.000 anys. Alguns segueixen en peu encara.

“Contràriament als fonaments del formigó modern basat en el ciment, els romans van crear un formigó que millora amb l'intercanvi químic obert amb l'aigua de mar”, apunta la geòloga de la Universitat de Utah (EUA), Casa Jackson, que ha liderat aquest estudi.

Els romans fabricaven el seu formigó barrejant cendra volcànica amb calç del Golf de Nàpols i aigua del mar. Així aconseguien un morter al que després incorporaven trossos de roca volcànica.

Usant un microscopi electrònic de rastreig, han comprovat que l'aigua de mar que es filtrava a través del formigó afavoria la seva resistència.

La tècnica estava tan aconseguida que a Hispània i Roma van aconseguir adaptar la tècnica a altres roques per aconseguir la mateixa duresa.

No obstant això, els científics recorden que no es pot recrear actualment perquè s'ha perdut la recepta necessita que durant anys es va utilitzar i perquè moltes d'aquelles roques no tenen la mateixa composició.