Compartir

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta ha publicat les principals recomanacions que s'han de seguir per fer una còpia de seguretat i evitar la pèrdua de dades.

Les principals recomanacions són:

– Realitzar còpies de seguretat periòdicament de la informació més important en diferents dispositius o suports perquè si per algun motiu, un d'ells falla, puguem seguir tenint accés a aquesta informació des d'altres.

– Utilitzar una aplicació fiable que ens proporcioni seguretat al realitzar les còpies.

– Conèixer els avantatges i inconvenients del núvol si anem a utilitzar-la per salvaguardar informació i valorar la seva conveniència.

– Utilitzar sistemes de xifrat robustos si anem a copiar o emmagatzemar informació sensible o privada, per impedir la seva lectura a altres persones.

podem fer còpies de dues formes diferents:

Manual : Serem nosaltres, els que de manera proactiva copiem aquells arxius que ens semblin més importants salvaguardar en altre suport. Per recuperar una còpia, simplement connectarem de nou el disc dur, USB, DVD, etc. o el suport que hàgim utilitzat per realitzar les còpies al nostre ordinador o dispositiu que correspongui i rescatarem els arxius que necessitem.
Automàtica : És possible programar la realització automàtica de còpies de seguretat de manera periòdica , perquè no hàgim d'estar pendents nosaltres d'aquesta tasca, una opció molt pràctica i còmoda per a la majoria de nosaltres. Després de realitzar una primera còpia de seguretat completa, la següent que fem podem programar-la perquè copiï únicament aquells arxius que hagin estat modificats, el que suposa un estalvi important d'espai d'emmagatzematge.

  • Si som usuaris de Windows, per a realitzar aquesta tasca podem fer ús de la funcionalitat que ve integrada amb el sistema operatiu Windows "Còpies de seguretat i restauració".
  • en els equips MAC, es pot utilitzar "Time Machine".
  • en dispositius Android des del menú Configuració> Còpia seguretat i restabliment.
  • Per a còpies de seguretat en dispositius iOS es pot fer ús del servei iCloud i també iTunes.

en el núvol: ha serveis que ens ofereixen espai a Internet per emmagatzemar arxius. Dropbox, Box, Google Drive o One Drive, són alguns dels més coneguts, però hi ha molts més.

DVD o Blu-ray : Si volem fer còpies en suports físics, podrem escollir com a format d'emmagatzematge algun d'aquests dispositius. Això sí, tenint en compte si aquests discos són compatibles amb el nostre gravador, ja que no tots admeten els formats més recents. Els programes dissenyats per fer còpies de seguretat poden utilitzar discos d'aquest tipus com a destinació de gravació. Recórrer a discos "regravables", pot ser una bona elecció, ja que ens evita acumular un gran nombre d'ells, especialment si no hem ocupat l'espai total d'emmagatzematge.