Compartir

Mariano Rajoy i Donald Trump ha mantingut aquesta nit la seva primera conversa telefònica des que Trump és el president dels Estats Units. Durant la trucada, Rajoy s'ha ofert a Trump com a interlocutor dels EUA a Europa i Amèrica llatina, així com al Nord d'Àfrica i a l'Orient Mitjà.

Segons ha pogut confirmar la Moncloa i la Casa Blanca, la conversa entre els dos mandataris ha durat quinze minuts, cinc menys del previst i amb la medicació de traductors. Aquesta no ha estat la primera conversa telefònica entre tots dos. Abans que Trump jurés el càrrec com a president ja havien parlat.

En la conversa, han parlat de temes com les relacions bilaterals, la seguretat i l'economia, segons ha informat el Govern. Segons la nota que ha fet pública la Moncloa, Rajoy ha mostrat la seva disposició “a desenvolupar una bona relació amb la nova Administració nord-americana. Per la seva banda, Trump s'ha interessat per la situació econòmica d'Espanya. En aquest context, Rajoy ha recalcat que Espanya “amb un Govern estable i una economia que creix a més del 3%, està en les millors condicions per a ser un interlocutor d'Estats Units.

Ni en la nota del Govern, ni en la de la Casa Blanca es fa referència al fet que els mandataris tractessin de temes que han generat tantes crítiques internacionals com ara el mur amb Mèxic o la llei d'immigracions.

El que sí han deixat clar les dues notes és l'Aliança Atlàntica. A més, Trump ha promés mantenir una “cooperació estreta” amb el Govern espanyol i ha demanat que Espanya també “comparteixi la càrrega de la despesa en defensa” a l'OTAN.

El comunicat de la Casa Blanca explica que “els dos líders han acordat mantenir una cooperació estreta en matèria de seguretat, economia i lluita contra el terrorisme“.

Rajoy ha expressat a través del seu compte oficial de Twitter que la conversa amb Trump ha estat “cordial” per tal de “seguir enfortint les relacions en benefici dels nostres pobles”. També ha volgut recordar que “som països aliats”.