miércoles, 30 septiembre 2020 1:50

Reobert el cas de l'atemptat al centre jueu de Buenos Aires

La justícia argentina ha reobert la denúncia contra l'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner per encobriment de l'atemptat contra l'associació jueva a Buenos Aires el 1994. Concretament, s'acusa l'exmandatària d'haver encobert els responsables iranians de l'atac, que va causar 85 morts.

La denúncia la va presentar el fiscal Alberto Nisman el gener del 2015. Nisman acusava Fernández de Kirchner d'intentar exculpar els serveis secrets iranians de l'atemptat al centre jueu. Quatre dies després de presentar la denúncia, el fiscal Nisman va aparèixer mort a casa seva d'un tret al cap. Llavors la querella es va arxivar i avui dia no se sap si la mort del fiscal va ser un crim o no.
Les acusacions que va fer ara fa dos anys el fiscal Nisman tornen a agafar força i la justícia ha decidit reobrir el cas. El màxim tribunal penal argentí ha admès el recurs presentat per la Delegació d'Associacions Israelianes Argentines contra la decisió d'arxivar la denúncia.

Tot i que abans dos jutges no van veure indicis de delicte, ara un tribunal d'apellacions creu que la teoria de Nisman cal que sigui investigada. El fiscal Nisman estava convençut que l'expresidenta argentina havia pactat impunitat amb l'Iran per als funcionaris implicats en l'atemptat a canvi d'acords milionaris. Un nou magistrat, escollit per sorteig continuarà amb la investigació.
L'expresidenta argentina ha reaccionat amb ironia a Facebook a la reobertura del cas i ha dit que només falta que l'acusin de la mort de Kennedy.