viernes, 14 agosto 2020 16:23

Renzi dimiteix després del 'no' a la reforma constitucional

El primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, ha anunciat que presentarà la seva dimissió després de guanyar el 'no' en el referèndum per la reforma de la Constitució.

En la votació sobre el referèndum han participat el 69,30% dels electors, un percentatge que ha batut tots els rècords ja que mai abans s'havia donat aquest percentatge en una consulta d'aquest tipus. El 59,95% dels votants vot 'no' a la reforma de la Constitució i un 40,05% vot a favor del 'sí'.

Després el tancament dels col·legis electorals, Matteo Renzi va declarar davant la premsa que: “Assumeixo totes les responsabilitats de la derrota”. A més, va anunciar que aquest dilluns presentaria la renúncia al seu càrrec com a primer ministre si vencia el 'no' al referèndum sobre la reforma constitucional, reforma que tant ha defensat.

“Aquest dilluns lideraré el Consell de Ministres i després presentaré la meva dimissió davant el president de la República , Sergio Mattarella”, va anunciar Renzi amb el benentès que el president acceptarà la seva renúncia.

Els partits de l'oposició van reaccionar davant la situació. Renato Brunetta, diputat de Força Itàlia va declarar: Renzi ha de dimitir, perquè ha personalitzat la campanya del referèndum”. El líder del partit d'ultradreta Lliga Nord va contestar amb menyspreu a l'anunci de la dimissió de Matteo Renzi.

Ara, sense la reforma de la Constitució, la nova llei electoral que va aprovar el Govern de Renzi, no resulta vàlida i caldrà modificar-la, cosa que portarà el seu temps.