miércoles, 12 agosto 2020 11:32

Desastre humanitari a gran escala al nord-est de Nigèria

Cada nova localitat a la qual arriben els equips de Metges Sense Fronteres (MSF) a Borno, estat del nord-est de Nigèria on unes 500.000 persones estan vivint gairebé sense rebre ajuda externa, es troba a la mateixa situació sanitària catastròfica que l'anterior.

Un dels últims llocs en rebre la visita de l'organització humanitària ha estat Banki, un poblat proper a la frontera amb Camerun que només amb escorta militar i que actualment alberga a unes 15.000 persones, majoritàriament desplaçats pel conflicte. Després d'una avaluació ràpida, els responsables mèdics de l'organització calculen que un de cada 12 habitants del poblat hauria mort en els últims sis mesos, la qual cosa representa una mortalitat extremadament alta.

"A Banki, com en moltes altres localitats, la gent pràcticament no tenen cap accés a l'ajuda humanitària. Aïllats, bloquejats i reagrupats en una ciutat parcialment destruïda, depenen totalment d'una ajuda exterior que no tenen . Si no som capaços de proporcionar ajuda alimentària i mèdica d'emergència en el menor temps possible, la desnutrició i les malalties seguiran causant estralls. per això insistim en la nostra crida a totes les organitzacions d'ajuda perquè assisteixin urgentment a aquesta població en perill " , explica Hugues Robert, coordinador d'emergències de MSF al seu retorn de Banki.

La població de Borno ha patit durant anys l'impacte directe dels atacs i enfrontaments entre Boko Haram i les forces armades de la regió. Després de veure obligats a abandonar les seves llars, avui s'enfronten a una economia local esfondrada, unes rutes comercials tallades, uns cultius destruïts i el bestiar mort. Gran part de la població s'ha vist afectada per mesos d'escassetat d'aliments i la seva situació sanitària és catastròfica.

La situació és especialment alarmant en els nens menors de cinc anys. Un 15% dels nens examinats per MSF pateixen desnutrició aguda severa, que comporta risc de mort. A la ciutat de Banki, gairebé un de cada tres nens pateix algun grau de desnutrició.

Per respondre a aquesta emergència humanitària, entre el 20 i el 22 de juliol, MSF ha proporcionat aliments terapèutics a més de 4.900 nens i els ha vacunat contra el xarampió. Un total de 3.600 famílies van rebre ajuda alimentària d'emergència i sis persones a condició crítica van ser referides a l'hospital Mora, al Camerun. En Banki, MSF també donarà suport l'accés a l'aigua potable i la millora de les condicions de sanejament.

La situació a Banki és similar a la trobada per les autoritats de Nigèria, altres equips de MSF i les organitzacions de ajuda en diferents parts de l'estat de Borno. A la localitat de Bama, per exemple, els equips de MSF estimen que el 15% dels nens pateixen desnutrició aguda severa.

"Estem descobrint gradualment la magnitud d'aquesta crisi i ens preocupen particularment els habitants de les zones remotes als quals no hem estat capaços d'accedir ", diu Robert. "A mesura que s'acosta la temporada de pluja, també som conscients de la creixent amenaça de la malària".

"Hem establert amb les autoritats de Nigèria un compromís a llarg termini, i volem fer tot el possible per assistir a la població més vulnerable. No obstant això, hi ha un alt nivell d'inseguretat a la regió, ja que el conflicte segueix actiu, i les carreteres de vegades estan minades. Aquesta situació es complica encara més amb l'inici de la temporada de pluges , ja que els camins estan plens de fang i l'accés cada vegada resulta més difícil. en aquestes condicions precàries i perilloses, és vital permetre que la població pugui trobar refugi en zones més segures, ja sigui a Nigèria o en els països veïns, i que aquelles persones que estan greument malaltes puguin ser referides als hospitals de la regió ", explica Hugues Robert.

MSF fa una crida a tots els actors perquè es mobilitzin ràpidament i portin assistència mèdica, alimentària i d'emergència als habitants de l'estat de Borno.

Amb més de 2,7 milions de persones desplaçades , la conca del llac Txad és actualment l'escenari d'una de les majors crisis humanitàries a l'Àfrica. En resposta al desplaçament continu ia les necessitats humanitàries, MSF ha augmentat considerablement les seves activitats mèdiques i d'assistència als habitants de les ribes del llac Txad, al Txad, Camerun, Níger i Nigèria. El 2015, els nostres equips mèdics van proporcionar més de 344.000 consultes, van tractar a 13.000 nens desnodrits i van vacunar més de 58.500 persones contra el còlera.

Artículos similares