Compartir

Agents de la Guàrdia Civil registren les seus d'Adif a Madrid i Barcelona en una macrooperació per presumpta malversació de fons: una desviació de prop de 85 milions d'euros en les obres de l'AVE al voltant de l'estació de La Sagrera, la segona terminal d'alta velocitat a Barcelona. S'espera la detenció d'almenys un vintena de persones, entre ells directius de constructores i alts càrrecs d'Adif.

Aquests càrrecs, segons la investigació, haurien acceptat suborns a canvi de validar de les certificacions a les UTE (Unions Temporals d'Empreses) sobre treballs no existents. Els registres, coordinats per la Fiscalia Anticorrupció, parteixen d'una demanda del fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que acusa Adif d'haver pagat treballs a constructores que o bé no s'han executat o el preu real no correspon amb el de els materials emprats en la seva construcció.

Un dels focus de recerca es troba avui a la seu de Barcelona, ??al barri de la Sagrera, a prop dels traçats que es troben sota sospita.

No és el primer escàndol relacionat amb Adif. El maig de 2014, en el marc de l'Operació Yogui, diverses persones van ser també detingudes en relació als sobrecostos de les obres de l'AVE a Barcelona, ??en aquest cas de 31 milions d'euros . Les similituds són evidents. Fonts judicials han assegurat a diversos mitjans que entre els detinguts es troba també a algun dels empresaris implicats en l'operació anterior.

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, va revelar fa uns dies que les obres de La Sagrera es troben aturades, precisament per les irregularitats trobades en la gestió de les obres.