Quantcast

Independència de Catalunya: Puigdemont fa un pas enrere i podria "parlar de federalisme"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha instat aquest divendres al govern que surti de les pròximes eleccions urnes el 26 de juny a negociar una consulta oberta sobre el futur de Catalunya que, ha dit, podria no limitar-se només a la independència i podria incloure també una opció federal. El líder independentista català ha sol·licitat en la seva primera conferència a Madrid que els partits nacionals reconeguin aquest any als independentistes com "un actor polític que no desapareixerà ".

Puigdemont creu que " l'Estat espanyol no està preocupat per Catalunya ", mentre va assegurar que el full de ruta del seu Executiu segueix vigent sense que això vagi en detriment de buscar la "cooperació i diàleg" . "L'Estat pot transitar de despreocupació en despreocupació fins a la preocupació final", ha dit.

Puigdemont ha ofert la seva primera conferència a Madrid convidat per Nova Economia Fòrum, en un acte que ha permès al president català reafirmar-se en el pla independentista. El projecte, ha recordat, passa per una legislatura de 18 mesos que culminarà amb "unes eleccions constituents" i amb la formació d'una nova majoria parlamentària que, ha dit, hauria de servir per redactar una Constitució per a ser votada posteriorment.

Segons Puigdemont, l'Estat sí hauria d'estar preocupat, ja que interpreta que els resultats de les últimes eleccions autonòmiques signifiquen que "dos milions d'espanyols van demanar donar-se de baixa, cancel·lar la seva subscripció" . El problema de fons, entén el president català, és que l'Estat espanyol "és un mal Estat" perquè no resulta útil i perquè nega el dret a decidir dels catalans.

en aquest sentit, i sense deixar de banda el pla independentista, Puigdemont va apostar per la recerca de solucions: " Proposo que no passi d'aquest any perquè ens reconeguem més i l'independentisme sigui reconegut com un actor polític que no va a desaparèixer ". En qualsevol cas i quest reconeixement no implicaria en cap cas renunciar a la independència auqneu es Posto més flexible i va detallar aspectes que es podrien negociar. "Acordem una consulta: hem de parlar de la data, de la pregunta i si només es pot preguntar per la independència o per la reforma constitucional també, acordem el quòrum" , ha assenyalat. "Hi ha marge per a l'acord".

Comentarios de Facebook